Spring naar de content

Eredivisie: Sterk PSV, AZ rukt op en in Rotterdam zijn ze verleerd te winnen

Een topper die nooit een topper werd, een eenvoudige zege voor Ajax, een onstopbaar AZ en een einde aan de verliesreeks van Feyenoord, maar nog geen einde aan de crisis in Rotterdam. De 24ste eredivisiespeelronde in vogelvlucht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

Toch geen topper
De topper van het weekend stond geprogrammeerd op zaterdag. Koploper PSV bond in het eigen Philips Stadion de strijd aan met nummer drie Heracles Almelo. Een topper bleek het echter alleen op papier, de Eindhovenaren waren in eigen huis heer en meester. Na een vroege openingstreffer van Davy Pröpper was het wachten op de volgende goal van de thuisclub. Dat die er uiteindelijk kwam na een goedkoop gegeven strafschop – Wout Weghorst zou Jeffrey Bruma naar de grond hebben getrokken – maakte de zege niet minder verdiend. Het was Gastón Perreiro die van elf meter de beslissende treffer binnen trapte en zijn team daarmee en passant van een penaltytrauma verloste.

Meer scoren
Concurrent Ajax won zondag eveneens eenvoudig van Excelsior. In de ArenA werd het mede dankzij twee doelpunten van Arek Milik 3-0. Frank de Boer, die zijn team in een 3-4-3-formatie het veld op stuurde, was na afloop tevreden, maar besefte dat er ook een kans was laten liggen. “Als je aan je doelsaldo had willen werken, dan was vandaag daarvoor de mogelijkheid. Het doelsaldo is een extra punt en uiteindelijk krijg je spijt als je er in wedstrijden niet alles aan hebt gedaan om de score uit te breiden.” Ajax heeft momenteel een positief doelsaldo van 41, PSV staat op +38, maar heeft nog wel een punt meer dan de Amsterdammers.

Zegereeks
Er lijkt momenteel geen rem te zitten op de dadendrang van AZ. De Alkmaarders wonnen zaterdag tegen FC Groningen voor de zevende keer op rij – acht, als je de bekerontmoeting tegen HHC Hardenberg meerekent – en zijn opgerukt van de twaalfde plaats voor de winterstop, naar de derde plaats nu. Vincent Janssen was wederom belangrijk, hij tekende met zijn vijftiende eredivisiegoal van het seizoen voor de openingstreffer. Ron Vlaar, Ridgeciano Haps en Markus Henriksen zorgden voor de overige treffers van de thuisploeg. De tegengoal van Michael de Leeuw was daarmee slechts voor de statistieken.

Nieuwe teleurstelling
Feyenoord bewandelde exact de omgekeerde weg als AZ. In Rotterdam zijn ze het winnen verleerd. Trainer Giovanni van Bronckhorst zette daarom tegen de Roda JC, al dan niet ingegeven door souffleur Dick Advocaat, een sterk gewijzigd elftal op het wedstrijdformulier, met Sven van Beek, Marko Vejinovic en Tonny Vilhena als belangrijkste slachtoffers. Toen Dirk Kuijt de Kuip eindelijk weer eens liet juichen werd even gedacht aan het Advocaat-effect, maar het was Maecky Ngombo die twintig minuten voor tijd voor de 1-1 eindstand zorgde. Feyenoord maakte daarmee weliswaar een einde aan de beschamende reeks nederlagen (de teller stond op zeven), maar de crisis werd geenszins de kop in gedrukt. Van Bronckhorst vindt zijn team inmiddels terug op de zevende plaats op de ranglijst.

Uitslagen 24ste speelronde eredivisie
ADO Den Haag – PEC Zwolle 0-2
AZ – FC Groningen 4-1
PSV – Heracles Almelo 2-0
sc Heerenveen – NEC 1-1
FC Twente – SC Cambuur 3-0
De Graafschap – Vitesse 2-2
Ajax – Excelsior 3-0
FC Utrecht – Willem II 2-1
Feyenoord – Roda JC

De stand vindt u hier.