Spring naar de content

Met deze vijf tips wordt hardlopen weer net wat makkelijker

De echte hardloper continueert zijn trainingen het hele jaar, anderen wachten de lente af. Net op tijd voor het nieuwe hardloopseizoen vijf wetenschappelijk bewezen mentale technieken om je fysieke mogelijkheden ten volle te benutten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: EOS Wetenschap

1. Stel jezelf een uiterst duidelijk doel
Edwin Locke en Gary Latham, bedenkers van de goal-setting‘-theorie in de jaren 1990, toonden aan dat je beter presteert naarmate het vooropgestelde doel specifieker is. Dus in plaats van enkel te proberen om een ‘betere hardloper’ te worden, moet je jezelf een resultaat beloven: een kilometer verder, een minuut sneller of drie keer per week hardlopen.

2. Omarm het afzien
‘Embrace the suck’ was een populaire uitspraak onder Amerikaanse militairen tijdens de oorlog in Irak. Het citaat blijkt ook zeer toepasbaar voor hardlopers, zegt sportpsycholoog Cindra Kamphoff van de Minnesota State University. Hardlopen voelt niet altijd goed, zeker wanneer je er net mee begint. Door je op die pijn voor te bereiden, en het te aanvaarden, helpt ook effectief om het te verdragen.

3. Word competitief
Marketingonderzoeker Gavin Kilduff van de New York University bevroeg gedurende zes jaar hardlopers over hun rivalen – mensen van dezelfde leeftijd en mogelijkheden waaraan zij hun prestaties spiegelden. De onderzoeker stelde vast dat hardlopers sneller lopen wanneer ze beseffen wie hun ‘rivalen’ zijn. De beste truc was om – op een moeilijk moment in een hardloopwedstrijd – een rivaal uit te kiezen en er een denkbeeldige lasso om te gooien, waarna je verplicht bent om zijn of haar tempo te volgen.

4. Praat tegen jezelf
Uit een vaak geciteerde meta-analyse die in 2011 verscheen in Perspectives on Psychological Science blijkt dat hardlopers die zichzelf aanmoedigen meer zelfvertrouwen hebben en ook meer zin krijgen om hun doel te halen.

5. Beeld het in
Het idee om je ogen te sluiten en jezelf dolgelukkig te zien na een geslaagde marathon (die je nog moet lopen) klinkt misschien wat vreemd, maar inbeelding is een veelgebruikte techniek bij atleten. Door jezelf levendig voor te stellen dat je iets kan, programmeer je eigenlijk je brein om er ook effectief van overtuigd te zijn dat je het kan. Psycholoog Cindra Kamphoff vraagt haar patiënten om terug te denken aan een topmomentje, en dat gedurende twintig seconden, om die gedachte vervolgens nog een vijftal keer opnieuw op te roepen.

Onderwerpen