Spring naar de content

Het probleem bij Willem II ligt voorin

Het loopt niet bij Willem II dit jaar. Waar de Tricolores afgelopen seizoen met een negende plek een uitstekende terugkeer in de Eredivisie kenden, gaat het nu vooral op aanvallend gebied een stuk minder.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

“Richairo wordt onze eerste spits,” vertelt Willem II-trainer Jurgen Streppel onomwonden weten tijdens de presentatie van Richairo Zivkovic. Het dan achttienjarige talent van Ajax heeft bij de Amsterdammers een wisselvallig debuutseizoen gekend, maar een verhuur aan het attractief spelende Willem II zou zijn Ajax-carrière weer op de rit moeten krijgen. “Ik zie het als een uitdaging om het ‘project Zivkovic’ een succes te laten worden,” aldus Streppel.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Voorzichtig optimisme
Zijn ploeg is tijdens de zomerstop spits Samuel Armenteros en daarmee elf doelpunten aan Qarabag uit Azerbeidzjan kwijtgeraakt, maar er heerst in de Tilburgse burelen het optimisme dat het achtergelaten gat gevuld is. Daarnaast komt vlak voor het verstrijken van de transferdeadline Adam Nemec transfervrij bij de selectie. Het breekijzer en Slowaakse international heeft in het verleden bewezen als stormram iets te kunnen forceren en geldt als back-up voor Zivkovic. Daarnaast worden met Lesley de Sa, Lucas Andersen, Erik Falkenburg en Nick van der Velden de nodige aanvallende versterkingen aangetrokken. Willem II is klaar om het resultaat van een seizoen eerder misschien wel te verbeteren.

Geen goale
Bijna acht maanden na de presentatie van Zivkovic ziet de wereld er heel anders uit. De Tricolores staan met een teleurstellende vijftiende plaats vlak boven de degradatiezone, er is niet bepaald sprake van een stortvloed aan doelpunten te noteren in wedstrijden van de Tilburgers en Richairo Zivkovic is gedesillusioneerd teruggekeerd naar Ajax. Willem II kan geen goale meer moake zoals je in het plat-Tilburgs zegt.

Gebrek aan dreiging
Dit seizoen wist de ploeg van Streppel in 23 wedstrijden slechts 26 keer te scoren, maar het is met name de spreiding van de doelpunten die zorgen baart. Willem II wist namelijk in negen wedstrijden niet te scoren, alleen degradatieconcurrenten Cambuur en Excelsior deden het slechter. Ter vergelijking: promovendus NEC scoorde maar één doelpunt meer, maar staat, omdat het de doelpunten beter wist te verspreiden over de wedstrijden, op een knappe achtste plaats.

Defensief hebben de Tilburgers hun zaakjes op orde, met slechts dertig tegendoelpunten staan ze in die statistiek in de subtop, maar het probleem van Willem II ligt in de voorhoede. Het vertrek van middenvelder Ali Messaoud naar FC Vaduz heeft zijn sporen nagelaten. De sierlijke middenvelder wist tijdens het afgelopen jaargang toch vijf keer het net te raken. De lange afwezigheid van Bruno Andrade en Terell Ondaan door blessures, vorig jaar onderdeel van de swingende voorhoede van Willem II, speelt ook parten. Het gevreesde vleugelduo is pas net fit na zware blessures. Andrade en Ondaan waren vorig seizoen goed voor zes doelpunten en elf assists. Tel daar het vertrek van Armenteros bij op en je bent ineens 22 doelpunten en veel dreiging kwijt.

Roulatie
Dit seizoen rouleert Streppel constant met zijn moeilijk presterende voorhoede. Het spel van vorig jaar met Armenteros als aanspeelpunt en bijsluitende medespelers rendeert niet met de snelle, maar niet balvaste Zivkovic. Maar ook Nemec stelt teleur. De teller van de 30-jarige Slowaak staat op twee doelpunten. In de beloftencompetitie welgezegd. Daarnaast speelt Zivkovic zonder veel succes op alle posities in de Tilburgse voorhoede, eindigt op de tribune en keert terug naar Amsterdam. Het ‘project Zivkovic’ en de verbouwing van de Tilburgse voorhoede is faliekant mislukt. Nick van der Velden en Erik Falkenburg renderen, met samen elf doelpunten, nog het best in verschillende wedstrijden als valse spitsen.

Gouden regel
Door de steeds variërende voorhoede is de vastigheid ver te zoeken met drie doelpuntloze gelijkspellen tegen concurrenten De Graafschap, Excelsior en Heracles Almelo tot gevolg. 316 minuten staat Willem II droog sinds de goal van verdediger Dries Wuytens tegen FC Groningen en het lijkt lang geleden dat Willem II op 20 december Roda JC met 3-2, de laatste overwinning, versloeg. Het is voor de Willem II-supporter te hopen dat Streppel met de terugkeer van Ondaan en Andrade en het aantrekken van Guus Hupperts en Bartholomew Ogbeche eindelijk tot de gouden combinatie kan komen. Anders kan de gouden regel in het voetbal in werking treden: wie niet scoort, kan ook niet winnen.

De genoemde statistieken in dit stuk zijn afkomstig van statistiekenwebsite Transfermarkt.

Foto: stadsnieuws013/Flickr