Spring naar de content

Deze smartphone moet de armste bevolking in India redden

Er zijn bepaalde manieren om de welvaart in een land te meten. De meest gebruikte methode is natuurlijk het Bruto Nationaal Product, waarmee de economische kracht gemeten wordt. Dan is er nog die zweverige methode uit Bhutan, dat het Bruto Nationaal Geluk in het leven riep om te meten hoe gelukkig haar inwoners zijn. Een andere graadmeter is de aansluiting op het internet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Van oudsher zijn westerse landen het meest connected met het internet, maar daar kan wel eens verandering in komen. De twee meest bevolkingsrijke landen van Azië, China en India, zijn hard op weg om de bevolking uit de armoede te halen, en dat heeft een grote invloed op technologische ontwikkeling in de landen. Zo haalde China de afgelopen decennia miljoenen inwoners uit de extreme armoede en steeg de welvaart gestaag – zo ook het gebruik van internet in het land.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Ook in India worden stappen gezet om het enorme groeipotentieel van de miljardenbevolking aan te boren. Een van de laatste stappen in de vaart der volkeren is het ontwikkelen van een spotgoedkope smartphone, gepast de Freedom 251 genoemd. Dat cijfer staat overigens voor de prijs: 251 roepies, oftewel drie euro vijftig. En dat is zelfs voor een ‘Made in India‘-product exorbitant laag.

Hoe dat kan? De productie van de telefoon is gesubsidieerd door de overheid en komt dan ook met een aantal reeds geïnstalleerde apps die projecten van de Indiase regering promoot, zoals het onlangs gelanceerd Women’s Safety. Uiteraard is het maar de vraag hoe lang een spotgoedkope smartphone als de Freedom 251 mee gaat.

Opgeteld riekt de lancering van deze goedkope telefoon dus naar stevige overheidsbemoeienis, maar de Freedom 251 lijkt een succesvol initiatief. Een 21ste-eeuwse versie van het aloude gezegde ‘Give a man a fish and he will eat for a day,  teach a man how to fish and he will feed his family’, wellicht? De toekomst zal het uitwijzen.

Onderwerpen