Spring naar de content

In deze landen is de doodstraf nog springlevend

Paus Franciscus pleitte zondag tijdens zijn wekelijkse toespraak in Rome op het Sint-Pietersplein voor een wereldwijde afschaffing van de doodstraf. Het Bijbelse gebod ‘Gij zult niet doden’ geldt volgens de kerkelijk leider ook voor overheden. Met de volgende woorden riep hij de katholieken op een halt toe te roepen op de reeds geplande strafvoltrekkingen van deze aard: “Ik doe een beroep op de machthebbers om tot een internationale overeenstemming te komen die een einde maakt aan de doodstraf. Zelfs criminelen hebben het onschendbare recht op leven.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sophie van Os

De doodstraf is al jarenlang onderwerp van discussie met felle voor- en tegenstanders. Uit cijfers van een rapport van Amnesty International uit 2015 blijkt dat in nog 22 landen wereldwijd de doodstraf uitgevoerd. Het aantal doodstraffen was flink gestegen ten opzichte van 2013. In 2014 werden 607 mensen geëxecuteerd, 22 procent minder dan in 2013, maar er werden 2.466 doodvonnissen uitgesproken. Dat is 28 procent meer dan in 2013. Opmerkelijk, omdat steeds meer landen ervoor kiezen om de doodstraf af te schaffen.Deze toename is volgens Amnesty International te verklaren door de stijging in doodvonnissen in Egypte en Nigeria, waar de doodstraf als middel wordt ingezet om politieke weerstand te onderdrukken.

Beulen
China executeerde opnieuw meer mensen dan de rest van de wereld bij elkaar. Exacte cijfers zijn staatsgeheim. Hierdoor gelooft Amnesty International dat er ieder jaar duizenden mensen het doodvonnis krijgen en worden geëxecuteerd op beschuldiging van ‘terrorisme’ bij bedreiging van de staatsveiligheid.
Andere topbeulen zijn Iran (243 officieel geregistreerd), Saoedi-Arabië (90+), Irak (61+) en de Verenigde Staten (35). Toch zet zich in de Verenigde Staten een trend voort richting de afschaffing van de doodstraf. Volgens nieuwswebsite Vox wordt dit veroorzaakt door het politieke debat rondom de executies en het gebrek aan middelen voor dodelijke injecties.

Op de interactieve kaart hieronder is de situatie per land weergegeven.

Methodes
De manier waarop iemand wordt geëxecuteerd verschilt per land. Er vinden publieke executies plaats in Iran en Saoedi-Arabië. Ander methodes zijn: onthoofding, ophanging, het toedienen van dodelijke injecties en het vuurpeloton.