Spring naar de content

NOS-hoofdredacteur Gelauff: ‘Geen afspraken met Wilders over inhoud interview’

Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws, weerspreekt tegenover HP/De Tijd de suggesties dat er afspraken zijn gemaakt over het veelbesproken interview met Geert Wilders, dat gisteren op de site van de omroep werd gepubliceerd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Aanleiding voor het interview is het tienjarig bestaan van de PVV. Het twintig minuten durende interview met Wilders bij de NOS is uitzonderlijk, aangezien hij weinig interviews geeft en zeer bewust kiest waar hij wel en niet aan meedoet. Als hij geen zin heeft om op lastige vragen in te gaan negeert hij je of past hij andere trucjes toe, zo liet EenVandaag-verslaggever Marc Belinfante zien in een recente, aan Wilders gewijde uitzending waarin hij de methode-Wilders uitlegt.

PVV-voorvrouw Fleur Agema, die gisteravond bij de commercielen van RTL Late Night zat om met Humberto Tan het tweede lustrum te vieren, werd daar kritisch bevraagd over onder meer de samenwerking van haar partij met het Franse Front National van Marine Le Pen. “De PVV bestaat tien jaar en dit is het zoveelste negatieve onderwerp. Je stort echt een hoop zuurheid over me uit. Dat vind ik gewoon echt heel erg jammer,” reageerde Agema getergd op de vragen.

Die zuurtegraad bleek bij het 18 minuten durende gesprek met NOS-verslaggever Michiel Breedveld afwezig. De meningen over het interview zijn niet mals op de sociale media, en met name Bert Wagendorp laat in een veel gedeelde column in de Volkskrant weinig heel van Breedveld, die als de gedoodverfde opvolger van Ivo Niehe wordt omschreven:

Ik vermoed dat de interviews met de grote leider Kim Jong-un door de Noord-Koreaanse staatstelevisie kritischer zijn. (-) Het Wildersinterview kan integraal worden uitgezonden in de zendtijd voor politieke partijen - en zelfs dan zou je nog denken dat het voor de geloofwaardigheid wel ietsje minder nederig had gekund. (-) Breedveld leek me zo door zenuwen overmand, dat ik medelijden met hem begon te krijgen. (-) Hadden zijn bazen hem vooraf op het hart gedrukt dat een kritische vraag ontslag op staande voet zou betekenen? (-) Ik denk dat Wilders de lijst met Haagse NOS-verslaggevers heeft bekeken en vervolgens 'Breedveld' als eis op tafel heeft gelegd: makkie. Dominique van der Heyde of Nynke de Zoeten was dit niet overkomen, Ron Fresen ook niet.

Bovenstaande suggesties werpt NOS Nieuws-baas Marcel Gelauff verre van zich. Aan HP/De Tijd laat hij weten dat 'er vooraf geen van dergelijke afspraken zijn gemaakt' met Geert Wilders en de PVV. De keuze voor Breedveld verklaart hij als volgt: “Michiel Breedveld volgt de PVV al jaren. Dat maakte het logisch hem dit interview te laten doen.”

Zelf oordelen? Het NOS-interview kan hier worden teruggekeken. Hieronder ziet u het interview met Fleur Agema in RTL Late Night.