Spring naar de content

Top-10: Bagdad minder leefbaar dan Damascus, Wenen het meest leefbaar

Het zal u niet verbazen, maar Bagdad kan u beter niet meenemen in de overweging voor een zomervakantiebestemming. Dat kunnen we concluderen uit het jaarlijkse onderzoek van consultancybedrijf Mercer. De hoofdstad van Irak is volgens de maatstaven van Mercer zelfs nog minder leefbaar dan Damascus, de hoofdstad van Syrië. De Oostenrijkse hoofdstad Wenen staat voor het zevende jaar op rij op één in de lijst van leefbare steden. Amsterdam staat op nummer elf.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebas Bouquet

Waar onlangs nog onderzoek werd gedaan naar de gevaarlijkste steden ter wereld, gaat het ditmaal om de meest (en minst) leefbare steden ter wereld. Het Britse Mercer houdt onder meer rekening met politieke stabiliteit, toegang tot scholing en huisvesting en het economische klimaat. Opvallend: Duitstalige steden doen het goed in het onderzoek naar levenskwaliteit. Naast Wenen staan ook Zürich, München, Düsseldorf, Frankfurt en Genève in de top-toptien. Uit toerismecijfers blijkt dat Wenen bovendien een populaire bestemming is geworden voor Britten. Het toerisme vanuit het Verenigd Koninkrijk nam vorig jaar met liefst achttien procent toe.

Erg verrassend is de lijst niet. Zij het dat populaire bestemmingen zoals Barcelona (39), Londen (40), Parijs (37) en New York (44) niet eens bij de eerste 35 steden staan. Madrid en Rome vallen zelfs buiten de top-vijftig.

Negatief reisadvies
Opmerkelijk zijn juist de onderste plaatsen in de lijst. Zo wordt Bagdad de minst leefbare stad ter wereld genoemd. Van onder naar boven volgen daarna Bangui (Centraal Afrikaanse Republiek), Sana’a (Yemen), Port-au-Prince (Haïti), Khartoum (Soedan), N’Djamena (Tsjaad), en Damascus (Syrië).

Uit onderzoek van de Mexicaanse organisatie Burgerraad voor Openbare Veiligheid en Strafrecht bleek onlangs nog dat Caracas, de hoofdstad van Venezuela, momenteel de gevaarlijkste stad ter wereld is. In dat onderzoek zijn oorlogsgebieden niet meegenomen. Caracas is op de lijst van Mercer terug te vinden op plek 185, tussen Nairobi (Kenia) en Tegucigalpa (Honduras). San Salvador, hoofdstad van El Salvador en derde op de lijst van gevaarlijkste steden ter wereld, staat op plek 173, tussen Managua (Nicaragua) op plek 172 en de Russische stad Sint Petersburg (174).

De top-10:
1. Wenen – Oostenrijk.
2. Zürich – Zwitserland.
3. Auckland – Nieuw-Zeeland.
4. München – Duitsland.
5. Vancouver – Canada.
6. Düsseldorf – Duitsland.
7. Frankfurt – Duitsland.
8. Genève – Zwitserland.
9. Kopenhagen – Denemarken.
10. Sydney – Australië.