Spring naar de content

Hoe Biodanza voet aan de grond krijgt

Ondanks alle yogacursussen, meditatiesessies en mindfulnessbijeenkomsten nog altijd op zoek naar een gelukkiger leven? Probeer Biodanza. U kent het wellicht nog van het nodige geginnegap op Twitter in oktober 2015. De aanleiding was een aflevering van Ik Vertrekwaarin Paula en Pieter een groot deel van Nederland kennis liet maken met deze nieuwe danservaring op hun Deense camping.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sophie van Os

Biodanza betekent ‘het leven dansen’. In een interview vertelde de Chileense hoogleraar geneeskunde Rolando Toro (1924-2010) dat hij Biodanza tijdens de Tweede Wereldoorlog als therapie heeft ontwikkeld tegen ‘het diepe donker’. “Zes miljoen joodse mensen zijn toen vermoord, ik voelde dat wij leven in een beschaving van dood.” Toro zocht naar een educatieve manier om de mensheid vooruitgang te brengen. Hij organiseerde een feest voor de patiënten van een ziekenhuis en hij zag meteen een grote verandering bij hen. “Ze verkleedden zich en gedroegen zich volkomen anders. Als ze dansten zag ik hun gedrag nog meer veranderen. Er verschoof zich iets op een onbewust niveau.”

De oefeningen bij Biodanza zijn gericht op het herstel van het contact met de vitaliteit, seksualiteit, creativiteit, affectiviteit en transcendentie.

Er zijn tegenwoordig Biodanza-feesten en er is zelfs een mogelijkheid om Biodanza-vakanties te boeken, zo bleek vorig jaar in Ik Vertrek. Je zou er een soepel lijf van krijgen, rust in je hoofd en een blijer leven. Geen uit je hoofd geleerde danspassen, geen leeftijdslimiet en geen basisniveau vereist. In het begin van de les staat iedereen een kring, hand in hand. Er worden al swingend cirkels gelopen als ‘I want to break free’ van Queen door de speakers dreunt.

Managers
Robert de Jong doceert Biodanza. Met andere woorden: hij geeft danslessen en workshops sinds 2003. Hij signaleert een groeiende belangstelling in Nederland. Directeuren, managers van de Belastingdienst en ook stratenmakers nemen de stap om in een groep te gaan dansen. “Steeds meer mannen en vrouwen melden zich aan bij de wekelijkse dansgroepen en elke maand starten er bij mij 45 nieuwe mensen aan de driejarige docentenopleiding en er zijn vier opleidingsscholen in Nederland.”

Arie Dijkstra, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen laat aan HP/De Tijd weten dat er echter nog geen goed wetenschappelijk bewijs is om te bevestigen dat Biodanza een positief effect heeft op lichaam en geest. “Als er iemand is die zegt dat het ontzettend goed voor je is en die tijdens de les continu uitlegt waarom dit zo is, krijg je als deelnemer verwachtingen van wat Biodanza met je gaat doen en dan krijg je een placebo-effect.”

Echter, ziet Dijkstra wel potentiële werkingsmechanismen in de dansvorm die zouden kunnen maken dat mensen zich daadwerkelijk gelukkiger voelen. “Biodanza wijkt uniek af van andere dansen met zijn gebrek aan doelen of regels. En als je vrijer beweegt, word je ook vrijer in je geest. Bovendien doe je iets met de grenzen die je jezelf oplegt, omdat je uit je comfortzone komt.” Maar het bereiken van een bepaald effect is volgens Dijkstra wel afhankelijk van hoe vaak je aan Biodanza doet (frequentie), hoe goed je het doet (kwaliteit) en hoe lang je het doet (duurzaamheid).

Van 17 t/m 24 april 2016 is de Nationale Biodanza Week.

Onderwerpen