Spring naar de content

Amsterdam is een luxewinkel rijker: het leek de Efteling wel (*)

Wekelijks gaat Thom Goderie op expeditie in de natuurlijke habitat van de Nederlandse socialite, en onderwerpt hij premières, vernissages en andere feestelijkheden aan een smakelijke analyse. Deze week: de opening van luxewinkel X Bank.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Thom Goderie

Amsterdam, centrum: iedere leegstaande peeskamer verandert in een naai-atelier (zo eentje vol textiel), coffeeshops mogen nog maar 500 gram wiet op voorraad hebben (dat is een half pak suiker) en iedere discotheek moet om 05.00 sluiten. The Big City van Tol Hansse is aan het veranderen.

Ook de Amsterdamse Spuistraat is aan verandering onderhevig. De prijs per vierkante meter in hartje Amsterdam is, zo hebben wij vernomen, zo’n 5.000 euro. Dit is voor menig hasjtentje of kroegie niet meer te betalen. Tegelijkertijd lijken hotels als paddestoelen uit de grond te schieten, zoals het W hotel in het voormalige hoofdkantoor van Kas Bank in de Spuistraat. Op de begane grond is daar nu de luxewinkel X Bank, en als sardines in een blikje stond hip en mooi Amsterdam op elkaar gedrukt om woensdagavond de opening bij te wonen.

Mode!!: mode-ontwerp gezusters Spijkers, curator X bank design/fashion Mariette Hoitink, stylist Bastiaan van Schaik & couturier Claes Von Beaverhausen (Vlnr.)
Mode-ontwerpsters (en zusjes) Spijkers, Mariette Hoitink (curator X Bank), stylist Bastiaan van Schaik en couturier Claes Von Beaverhausen (v.l.n.r.)

X Bank wordt vooral gebruikt als kunstruimte, de verdieping daarboven is bestemd voor het exposeren van mode, kunst en design. In groepjes van 10 mochten de invités naar de bovenetage; het leek de Efteling wel.

Susanne Vegter van HTNK mode merk-man Tony Cohen & general manager X Bank Nicolette Meijer (Vlnr.)
Susanne Vegter van modemerk HTNK, man Tony Cohen & X Bank-manager Nicolette Meijer (v.l.n.r.)

X Bank geeft een podium aan veelbelovende en gevestigde Nederlandse designers. De prijs van de kleding, sierraden en kunst ligt ergens tussen de 2,50 tot 80.000 euro.

Een betere plek kun je je maaksels niet toewensen. De vermogende gasten van Hotel W (kamerprijs: 350 euro) zijn natuurlijk de ideale klanten. Met andere woorden: hallo, internationale jetset!

27 februari opent X Bank officieel de deuren. U kunt natuurlijk ook eerst kijken, kijken en niet kopen.

 

PR-man Morris Nieuwenhuis met trotse Piet Boon op zoon Koen wiens jas/tas van Booon schittert in X Bank
Morris Nieuwenhuis (Neuhaus PR) met trotse Piet Boon en zoon Koen Boon.

Eindoordeel:
De openingsavond was zeer druk waardoor er regelmatig een glaasje ten aarde stortte. Het concept is leuk. Wel eenzelfde soort publiek. Een beetje kleur, waar Amsterdam toch bekend om staat, was leuk geweest.

tompoes1 (1)

XBANK2

Onderwerpen