Spring naar de content

Video: al twintig jaar werkt NASA aan een supertelescoop

De Amerikaanse luchtvaartinstantie NASA bouwt aan de krachtigste telescoop ooit. Als die in 2018 de ruimte in wordt gelanceerd is de zogenaamde James Webb Space Telescope de grootste sterrenwacht in de ruimte. De telescoop moet ons helpen antwoorden te geven op vragen waar ruimtevaarders en wetenschappers zich al eeuwen over buigen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

De Hubble Space Telescope draait al vijfentwintig jaar rond onze planeet. Dankzij deze telescoop hebben we beelden van exploderende sterren en de geboortes van planeten. Een antwoord op de vraag ‘Zijn we alleen in dit heelal?’ gaf Hubble NASA niet. Al twintig jaar lang bouwt NASA daarom aan de James Webb Space Telescope, die in oktober 2018 wordt gelanceerd.

Opvolger
De telescoop ziet honderd keer zo veel als zijn voorganger. Erg nuttig, want op het moment hebben de onderzoekers met de oudere telescoop een punt bereikt waarop er niet verder in het universum gekeken kan worden. Met de James Webb Space Telescope kan dit wel, door infraroodlicht.

Een sterrenwacht is in eerste instantie gebouwd om sterren te observeren, maar bleek ook nuttig te zijn in de analyse van planeten. Ze draaien frequent genoeg om hun manen om er conclusies uit te trekken, licht NASA toe in onderstaande video door The Atlantic.

Onderwerpen