Spring naar de content

Waarom de Nespresso-cups in de ban moeten

Nespresso. What else? Voor George Clooney is het in ieder geval al jaren geen vraag meer, en grote kans dat u (net als ondergetekende) ook ooit voor de kekke cups van Nespresso viel. En toegegeven: het is lekkere koffie, maar die komt wel met een prijs.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

En dan hebben we het nog niet eens over wat een doosje (in quasi-chic Nespresso-jargon ‘etui’ gedoopt) met tien van die krengen kost. Nee, de capsules, geschikt voor eenmalig gebruik blijken moeilijk te recyclen. In Hamburg zijn ze zelfs zo ver dat Clooney en co er niet meer inkomen. In gemeentegebouwen zijn de kleurrijke capsules voortaan verboten.

En dat is eigenlijk niet eens zo gek. De combinatie van plastic en aluminium waar de capsules van gefabriceerd zijn, in combinatie met de achtergebleven koffiedrek, maakt dat ze niet effectief te scheiden zijn. Nu heeft Nespresso wel een eigen systeem voor het recyclen van de gebruikte capsules, maar over de daadwerkelijke effectiviteit hiervan wil het bedrijf niets kwijt.

De gemeente Hamburg wil met het uitbannen van de koffiecapsules een signaal afgeven. De vraag is of dit werkt; de verkoop van koffiecapsules steeg het afgelopen jaar ten opzichte van de verkoop van ‘normale’ koffie. Zoals vaak lijkt gemakzucht het te winnen van gezond verstand.

Zelfs als u een broertje dood heeft aan de wereld kan dat andere aspect wellicht de doorslag geven, in de vorm van een klein rekensommetje. De normale Nespressocapsules kosten 35 cent per stuk, ervan uitgaande dat er 6 gram koffie inzit (1000/6 = 166,66667 maal 0.35) kost een kilo Nespresso-koffie u….. 58 euro en 33 cent.

Laat dat even bezinken, ergens op een Caribisch eiland lacht George Clooney zich intussen dood.

Flickr: Foto | Mario Spann