Spring naar de content

De zaakwaarnemer van Frank de Boer én John van den Brom

Ik worstel nu al een paar weken met een terloops gestelde vraag: waarom heeft Donny van de Beek zijn debuut in het eerste elftal van Ajax al lang gemaakt en Abdelhak ‘Appie’ Nouri nog niet? Misschien omdat Van de Beek lichamelijk verder ontwikkeld is dan Nouri, opperde ik in al mijn onschuld. Dat bleek niet het goede antwoord. Hoezo lichamelijk verder ontwikkeld? Heb je Cruijff wel eens gezien toen hij net begon. Modric? Spierballen zijn heus geen eerste vereiste.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark van den Heuvel

Maar wat is dan wel het antwoord? Het bleef me intrigeren. Dribbelkoning Nouri is misschien wel het grootste talent dat De Toekomst de laatste tien jaar heeft voortgebracht, maar wat houdt hem dit seizoen tegen? Waarom zit hij niet wekelijks bij de wedstrijdselectie van De Boer? Vorige week mocht Robert Muric zelfs invallen, die is Nouri ook al voorbij, qua debuut, terwijl Nouri echt een veel betere voetballer is. Een voetballer van de buitencategorie.

Sinkgraven dan, vroeg ik. Zijn komst heeft de opmars van Nouri immers doen stagneren. Maar nee, ook fout.
Het enige juiste antwoord is: Guido Albers, zaakwaarnemer van Frank de Boer én Donny van de Beek Albers is voor het grote publiek misschien een onbekende, maar zijn invloed reikt steeds verder. Zo is hij niet alleen zaakwaarnemer van zijn oude jeugdvriend Frank de Boer, maar ook van Feyenoord-collega Giovanni van Bronckhorst.

Al eerder vroeg ik me af, of al die contrasterende belangen nooit eens zouden wringen.
Nu ben ik verder niet zo’n complotdenker dus geloof ik er weinig van dat De Boer zich in de keuze om Van de Beek eerder te laten doorstromen dan Nouri, heeft laten leiden door zakelijke motieven. Albers staat bij hem op de loonlijst, mag ik hopen, en niet andersom. Maar vrijdag ging ik toch weer twijfelen. Toen liet Frank de Boer zich, al dan niet desgevraagd, uit over de kansen van AZ-trainer John van den Brom om hem straks in Amsterdam op te volgen als trainer van Ajax.

Ik zou zelf zeggen: geen flauw idee. Maar nee, John van den Brom, zo sprak Frank de Boer op plechtige toon, zou straks een hele goede kandidaat zijn. Het was nog net geen vurig pleidooi, maar De Boer noemde Van den Brom wel een ‘goede vriend’. En toen moest ik dus opeens weer heel erg aan Van de Beek en Nouri denken. Want drie keer raden wie de zaakwaarnemer is van John van den Brom, juist, Guido Albers.

Zou daar van tevoren over nagedacht zijn op kantoor, waar ook Rob Witschge zich de hele dag een uur in de rondte spint? Zo van: als die jongen van De Telegraaf straks de ‘opvolgvraag’ stelt, noem John zijn naam dan even? Wat goed is voor jou, is goed voor ons allemaal.

Iedereen weet ondertussen dat Frank Rijkaard kandidaat nummer één is om De Boer straks op te volgen, is het niet aan het einde van dit seizoen, dan wel volgend jaar. Alleen heeft Rijkaard er zelf nog steeds geen zin in, dat was even niet voorzien, dus worden ze in Amsterdam gedwongen om naar alternatieven uit te kijken.

John van den Brom dus. Vorig seizoen leidde hij AZ naar een verrassende derde plaats op de rangrijst, dit seizoen zal niemand er raar van opkijken als hij daar opnieuw in slaagt. Hem rest niks anders dan een mooie transfer naar Amsterdam. Overigens hangt het leven van een voetbaltrainer van toevalligheden aan elkaar want voor het zelfde geld had Van den Brom nu in Amerika gezeten. Hij was daar in onderhandeling met een club, maar vlak voordat ze in de afrondende fase belandden meldde AZ zich. Vond hij toch net iets mooier. Vooral in sportief opzicht. “Want zeg nou eerlijk: Amerika kan altijd nog.”

Ik wens Guido Albers straks veel succes in de onderhandelingen met Ajax en ik hoop ook dat hij een mooie nieuwe uitdaging vindt voor zijn boezemvriend Frank de Boer. De liefhebber van Appie Nouri kan ondertussen alleen maar hopen dat hij binnenkort ook eens met Albers gaat praten, dat schijnt een positieve uitwerking op het aantal speelminuten te hebben.

Ik weiger het te geloven. Maar ja, dat zei ik ook toen mijn vrouw er met een ander vandoor ging.