Spring naar de content

Winter in Moskou – in vogelvlucht over de met sneeuw bedekte stad

In de winter is het er gemiddeld -14°C. Voor de mensen die in Moskou wonen, en dan in het bijzonder voor de vele daklozen die de stad telt, is dat geen pretje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Journalist Jelle Brandt Corstius schreef op zijn blog eens over deze onfortuinelijken die zichzelf elk jaar maar weer over de winter heen moeten zien te tillen. “Elk jaar sterven honderden Russen door de kou, meestal zwervers en alcoholisten. Ze vriezen dood en sommigen verdwijnen dan in de sneeuw die vervolgens maandenlang op hen neerdaalt. In april, als het snel begint te dooien, komen al deze lichamen die zich sinds november hebben opgestapeld in een keer tevoorschijn. Moskovieten noemen hen ‘sneeuwklokjes’. Er zijn zelfs speciale sneeuwklokjesbrigades die door de straten patrouilleren op zoek naar lichamen.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Dat is de donkere kant van deze metropool in de winter. Aan de andere kant is er die prachtige witte deken waarin de stad bijna de gehele winter is gehuld. Alex Drone, zoals de maker van dit filmpje zich noemt, vloog met zijn drone onder meer over het Kremlin, het Rode Plein en het Gorkipark en filmde de pracht van winters Moskou. Al hebben de ‘sneeuwklokjes’ daar natuurlijk maar weinig aan.

Onderwerpen