Spring naar de content

Dit zijn dé fitnesstrends van 2016

Wekelijks neemt HP/De Tijd de wereld voor mode en trends kritisch onder de loep.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Alexandra Besuijen

fitness_hpPlanken tot je een ons weegt
Op de bank zitten met pizza is mijn hobby en bij het woord sixpack denk ik aan Heineken, maar dat je daar niet dunner of fitter van wordt, begin ik zolangzamerhand wel te geloven. Sportschool to the rescue zou je denken, maar zo simpel is het natuurlijk ook weer niet. Voor je het weet sta je een beetje dom aan gewichten te trekken terwijl dat he-le-maal úit is. Dat wil je niet.
Mocht je je ondanks goede voornemens nog niet bij het plaatselijke martellokaal hebben gemeld, heeft het American College of Sports Medicine (ACSM) dé fitnesstrends van 2016 op een rijtje gezet. Het is een flinke lap, vandaar hier een kleine keuze:

Draagbare technologie
Je wordt er an sich niet gezonder van, maar fitnesstrackers, smartwatches, hartslagmeters en gps-volgsystemen kunnen je wel ondersteunen bij je pogingen daartoe.

Body Weight Training
Trainingen met je je eigen lichaam als gewicht, zonder apparaten dus. Denk aan de gouwe ouwe push-ups, sit-ups en niet te vergeten: planking. Overal te doen, dus geen sportschool nodig.

High-Intensity Interval Training (HIIT)
HIIT is een korte training met een intervalkarakter. Je beweegt zeer intensief gedurende een korte periode en afgewisseld met kleine pauzes.

Krachttraining
De ontwikkeling van spierkracht met behulp van apparaten en gewichten. Lekker old skool dus.

Yoga
Voor wie een afkeur heeft van zweetlucht, dreunende doefdoefdoefmuziek en schreeuwende gymjuffrouwen een prima manier om lichaam en geest in balans te brengen.

Hardlopen is natuurlijk ook een prima manier om je pizzakwabjes kwijt te raken, maar let dan wel op dat je het goed doet – je ziet zo vaak mensen langs de weg die meer aan het sjokken dan aan het joggen zijn. Dan raak je weer geblesseerd en dan kán je niet meer dan op de bank zitten. En pizza eten. Dat schiet niet op.

wood_hpHout je klep
Na de wooden shoe kan Nederland nu ook bogen op de houten pet. Ziet dat er heel bijzonder uit? Nah. Gewoon een honkbalpetje. Maar dan met een houten klep.
Het Amsterdamse ontwerpduo TWO-O is er in geslaagd maar liefst 44.000 euro binnen te halen via crowdfunding – waarvoor hulde! – dus de productie is inmiddels in volle gang. Wat de diepere gedachte is achter het concept wordt ook in het swingende introductiefilmpje – uiteraard in het ‘Engels’ – niet helemaal duidelijk, maar hé!, je hebt een baard en dus je wil een houten pet!
Kosten dezes? Zestig euro, hier te bestellen. En nou maar hopen dat je er geen houten kop van krijgt…

Rooney Mara
Rooney Mara

Ik klap niet voor stomme kler’n
Mocht je ooit genomineerd worden voor een Oscar – fat chance, maar goed – en ze vragen je op de rode loper ‘wat je draagt’, zegt dan niet ‘duh-uh, een jurk!’, maar roept ‘Prada’ of ‘McQueen’ of welk label je personal assistant dan ook heeft weten te ritselen. Zo’n naam alleen al is genoeg om alle fashion bloggerettes helemaal swooning te krijgen. Zo draagt de Amerikaanse Rooney Mara (ja, ik moest het ook even opzoeken) de meest gruwelijke grijze jurk ever, met een gat…sorry, een cut out op haar buik en een onflatteus gepositioneerde split waardoor de rok op een gordijntje uit grootmoeders tijd leek, terwijl haar collega Olivia Wilde een vreemde geplooide lap had omgehangen waarvoor een Romeinse senator zich zou schamen. Maar nee, allemaal beeldig en sexy, want Givenchy en Valentino. Bij zulke namen hoort katzwijm, geen kritiek.
Wat dat betreft was de Britse Jenny Beanan een verademing. Zij nam de Oscar voor Beste kostuumontwerp in ontvangst in een zwarte broek en dito leren jackie van Marks & Spencer, dat ze zelf had opgefröbeld met Swarosvski. De Holywoodaristocratie was not amused en velen weigerden zelfs voor haar te klappen. Bij deze, Jenny!

Onderwerpen