Spring naar de content

Het belang van de slachtoffers van de MH17 en het D-woord

“In deze vraag zitten drie of vier ongelofelijke beneden-de-gordel-insinuaties van de heer Omtzigt. Die ik gehéél voor zijn rekening laat.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Zo zien we premier Mark Rutte niet vaak. Fel en gepikeerd, bijna als zijn voorganger Balkenende: ik weet hoe het zit en iedereen die er anders over denkt wil het gewoon niet snappen. Gisteravond, tijdens het zoveelste debat over de MH17 legt de premier het voor de zoveelste keer uit: het onderzoek wordt uitgevoerd door een onafhankelijke instantie en daarom bemoeit de Nederlandse regering zich er niet mee. Daarmee zou het de effectiviteit in de weg zitten.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

“Ik had dolgraag op al deze ónzininsinuaties gereageerd (-), maar ik heb maar één doel, en dat is de ménsen, de nabestaanden, maximale kans geven, dat wij geréchtigheid krijgen en dáárom hou ik me in. Ik heb genóég van deze onzin.”

Bij ‘de mensen’ kijkt Mark Rutte even op naar de publieke tribune, waar een aantal nabestaanden zit. De premier zegt puur en alleen uit het belang van de MH17-nabestaanden te handelen, maar precies datzelfde zeggen parlementspitbulls Pieter Omtzigt (CDA) en Louis Bontes (Lijnst Bontes/Van Klaveren). Zij vinden dat het kabinet onvoldoende openheid van zaken geeft. Over radarbeelden, over interviews die de premier heeft gegeven aan de onderzoeksraad en vanwege het zwart lakken van documenten die het kabinet wél vrijgeeft – na lang aandringen. Is dit niet een grap ten koste van de MH17-slachtoffers?

Bontes en Omtzigt vragen zich af of het kabinet bepaalde belangen zwaarder laat wegen dan de gerechtigheid van de slachtoffers en nabestaanden van de MH17. Wat verklaart anders het gebrek aan medewerking? De frustaties bij premier Rutte lopen zo hoog op dat zelfs het D-woord valt.

“Dat wij vanwege de handelsrelaties met Rusland, of de gezellige contacten met Oekraïne, of omdat we dingen geheim willen houden; dat wij dingen zitten tóe te dekken, dat wij dingen in doofpotten zitten te doen waar het betreft MH17 (sic), is totále nonsens!”

Dat is een harde toezegging. Waar het de MH17 betreft.