Spring naar de content

Zien dit weekend: Aboutaleb over premierschap, Malala & Beatrix

Thuis voor de buis of met popcorn voor het bioscoopscherm: wekelijks wijst HP/De Tijd u op een aantal interessante films en tv-programma’s in het weekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Aboutaleb - HPCollege Tour met de nieuwe premier?
Door zijn speech na de aanslag op de burelen van Charlie Hebdo werd Ahmed Aboutaleb even wereldnieuws. Met zijn woorden ‘Verdwijn als je in Nederland je plek niet kunt vinden. Rot toch op!’ maakte de burgemeester van Rotterdam een duidelijk statement. Wie niet in Nederland wilde integreren, moest maar weg. Het leverde hem lof en kritiek op, maar bovenal werd hij vanuit het buitenland onder een vergrootglas gehouden. Zo sprak hij onder meer in het Witte Huis op een antiterreurtop. In College Tour zal Twan Huys deze uitspraken aansnijden, en Aboutaleb bevragen naar zijn ambities zoals het premierschap. Uit peilingen blijkt namelijk dat een meerderheid van de Nederlandse stemgerechtigden Aboutaleb als een capabele volgende premier ziet.

‘College Tour: Ahmed Aboutaleb’, vrijdag 4 maart om 21.10 uur op NPO 2

malala - hpJongste Nobelprijswinnaar
Op 9 oktober 2012 verandert het leven van de jonge Pakistaanse Malala Yousafzai volledig. Wanneer ze in de bus naar school zit, wordt ze van dichtbij beschoten door een strijder van Al-Qaida. Ze overleeft de aanslag wonder boven wonder. Een van de drie kogels die op haar worden afgevuurd doorboort haar hoofd, maar mist haar brein op een haar.

Inmiddels is Malala een wereldbekende activiste voor rechten van meisjes in Pakistan. Twee jaar na haar ontsnapping aan de dood ontving ze zelfs een Nobelprijs voor de Vrede. Ze is de jongste ooit die de prijs kreeg. He named me Malala is een documentaire over de reis die Malala in die twee jaar heeft gemaakt.

‘He named me Malala’, vrijdag 4 maart om 22.00 uur op National Geographic

Huwelijk Beatrix Claus - HPExplosief huwelijk
Het huwelijk tussen kroonprinses Beatrix en Claus von Amsberg vindt plaats in 1966 in het hectische Amsterdam. De keuze voor een huwelijk met een Duitser zo kort na de Tweede Wereldoorlog is iets wat het land in haar greep houdt en het riep zelfs de eerste serieuze vragen rond het voortbestaan van de monarchie op. Andere Tijden kijkt vijftig jaar na dato terug op de rookbommen en opstootjes tijdens de bruiloftsstoet en de maandenlange discussie rond het huwelijk.

‘Andere Tijden: De omstreden keuze van een kroonprinses’,  zaterdag 5 maart om 21.15 uur op NPO 2

KennyB - HPDansen op Surinaamse klassiekers
De Noorderslaggangers onder ons zouden het bonte gezelschap Surinaams Goud gezien kunnen hebben. Afgelopen januari maakt een gelegenheidsformatie bestaande uit enkel artiesten van Surinaamse afkomst onder leiding van Jörgen Raymann Surinaamse muziek. Onder meer Sabrina Starke, Kenny B en Ronnie Flex trakteerden het Groningse muziekfestival Noorderslag op een feestelijke vogelvlucht langs een aloude muziekcatalogus.

‘Surinaams Goud’, zaterdag 5 maart om 23.20 uur op NPO 3

De Missie - HPMali
Wanneer je de trailer van De Missie bekijkt, denk je niet meteen dat je naar het voorproefje van een documentaire, maar naar de promo van een nieuwe film kijkt. “Documentaire De Missie lijkt soms net een spionagefilm,” kopt Het Parool. De Missie is een groots opgezet portret van de VN-missie MINUSMA in Mali vanuit het perspectief van kolonel Joost de Wolf.

‘De Missie’ draait vanaf 3 maart op verschillende data in zalen door het hele land.