Spring naar de content

De liefde van Ezequiel Lavezzi voor Chinese kunst en cultuur

In de Chinese voetbalwereld werd de voorbije transferperiode met geld gegooid alsof het al zijn waarde had verloren. Dus zei Ezequiel Lavezzi, bij zijn transfer van Paris Saint-Germain naar Hebei China Fortune FC, dat hij een groot liefhebber is van Chinese kunst. Altijd al geweest. Porselein, verfijnd houtsnijwerk, gravures, keramiek niet te vergeten en al het werk van Ai Weiwei en Zhang Xiaogang. De liefde van Lavezzi voor het Chinese cultuurgoed ging zelfs zo ver, dat hij aanbiedingen van Chelsea en Manchester United beleefd van de hand wees.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark van den Heuvel

Naar verluidt gaat Lavezzi de komende twee jaar dertig miljoen euro verdienen bij Hebei, als één van de revolutieleiders die het Chinese voetbal naar grotere hoogtes moet tillen. ‘Lavezzi has plenty to smile about’, schreef een Engelse krant en zo is het. Een club die in 2010 werd opgericht en vorig jaar promoveerde naar de Chinese Super League troefde zomaar twee Engelse grootmachten af. Omgerekend bedraagt het salaris van Lavezzi ongeveer 370.000 euro per week. En Paris Saint-Germain toucheerde ook nog eens 6,5 miljoen euro aan transfergeld, terwijl het contract van Lavezzi deze zomer zou aflopen.
De 30-jarige Argentijn wordt bij Hebei China Fortune FC ploeggenoot van de 28-jarige Ivoriaan Gervinho, die de laatste jaren onder contract stond bij Arsenal en AS Roma. Ook Gael Kakuta, voorheen Chelsea en Vitesse, verdient zijn boterham tegenwoordig in Qinhuangdao. Geld is niet het grootste probleem in China, daarover zo meer.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Pecunia
Wat had Lavezzi zelf te vertellen over zijn transfer naar China? Altijd leuk om mee te nemen, er moet ook een beetje gelachen worden. “Dit is een belangrijke stap in mijn carrière,” zei hij. “Natuurlijk zal ik een aantal obstakels moeten overwinnen, maar het project van de club sprak me direct aan, dat heeft me overgehaald, naast het financiële aspect. De Chinese cultuur heeft me altijd gefascineerd dus zie ik deze transfer als een interessante uitdaging.”
Haha! Lavezzi is gelukkig ook zo eerlijk om toe te geven dat de pecunia een belangrijke rol hebben gespeeld in zijn keuze voor de Chinese voetbalcompetitie. De belangrijkste natuurlijk, dat weten we allemaal, want van een sportieve uitdaging is nog nauwelijks sprake. De familie Lavezzi en alle kleine Lavezzitjes die misschien nog geboren mogen worden, hoeven nooit meer te werken. Hun kostje is gekocht door pater familias Ezequiel. Waar spelers in Engeland tegenwoordig 200.000 euro per week kunnen verdienen, pakken ze er in China gerust 300.000. Over die verschillen hebben we het.

In China werd de voorbije transferperiode meer verhandeld dan in Europa. De shirts van de clubs zeggen ons in Europa niks, maar met een totaal van 314 miljoen euro werd in China 68,5 miljoen meer op de transfermarkt uitgegeven dan in Engeland. En het waren niet de minsten die naar China togen, de transfers van Alex Teixeira (voor 50 miljoen euro van Sjachtar Donetsk naar Jiangsu Suning), Jackson Martinez (voor 42 miljoen van Atlético Madrid naar Guangzhou Evergrande) en Ramires (voor 28 miljoen van Chelsea naar Jiangsu) werden in Engelse media omschreven als blockbuster buys. Het begin van een nieuwe ontwikkeling, zei Arsenal-manager Arsene Wenger desgevraagd “Zij hebben de financiële macht om de hele Europese competitie op te kopen.” Want dat valt misschien nog wel het meeste op: er wordt nu ook geïnvesteerd in kwaliteit. In buitenlandse sterren die nog niet over hun top zijn.

Verplicht vak
De Chinese ambitie is om ooit een toonaangevend voetballand te worden. Aan kapitaal en politieke wil in ieder geval geen gebrek, alleen ontbreekt de basis. Een ‘tien jarenplan’ moet in 2026 leiden tot een finaleplaats op het WK. De noodzakelijke hervormingen vinden nu eindelijk plaats, zeggen ingewijden. De corruptie wordt, voor zover mogelijk, verdreven en de competitie wordt gemodelleerd naar de Amerikaanse NBA. China is het land met de meeste voetbalsupporters ter wereld. Dus wordt die markt gekapitaliseerd en moet het niveau omhoog. Alle benodigde kennis wordt gekocht. Voetbal zal ook een verplicht vak worden op scholen; het aantal voetbalscholen wordt uitgebreid van 200 naar 20.000.

Aanstaande vrijdag speelt het Hebei China Fortune FC van Ezequiel Lavezzi de altijd lastige uitwedstrijd tegen Beijing Guoan, dat wordt getraind door de Italiaan Alberto Zaccheroni. Sterspelers van Guoan zijn de Braziliaanse voetbalreizigers Kléber (25), Renato Augusto (28) en Ralf (31). Zaccheroni is verzot op Chinese landschapsschilderingen, zei de voormalige bondscoach van Japan.

Onderwerpen