Spring naar de content

Dumoulin zet snelle eerste stap richting de zon

De komende dagen rijdt het wielerpeloton vanuit Parijs richting de zon, naar Nice. De eerste echt belangrijke etappekoers van het seizoen werd zondag afgeschoten met een korte proloog. De Nederlanders meldden zich vooraan, met Tom Dumoulin als uitschieter.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Parijs-Nice tekent dit jaar voor een deelnemersveld om van te smullen. Alberto Contador, Richie Porte, Geraint Thomas zijn voorname kandidaten om de rit naar de zon op hun naam te schrijven. Maar ook Nederlandse troeven Wilco Kelderman en Dumoulin werden door de volgers hoog op hun lijstjes met favorieten neergepend.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De meerdaagse wedstrijd opende met een 6,1 kilometer lange, of korte zo u wil, proloog. Een kleine acht minuten duurde de werkdag van de snelste renners. Het leverde een secondespel op waarin de Nederlandse deelnemers zich uitstekend lieten zien. Jos van Emden, Lars Boom, Niki Terpstra, Lieuwe Westra en Kelderman allemaal reden ze een respectabele korte tijdrit. Het was in de schaduw van Dumoulin.

Tik
De Maastrichtse alleskunner won niet, net niet. Hij moest zijn meerdere erkennen in de verrassende Australiër Michael Matthews, die een seconde sneller was dan Dumoulins 7 minuut en veertig seconden. Met zijn tweede plek in de korte tijdrit deelde Dumoulin wel degelijk een eerste tik uit aan zijn mogelijke concurrenten voor de eindzege.

Ook Kelderman deed goede zaken. Hij zette al vroeg een scherpe tijd neer. Binnen zeven minuten en 52 seconden legde de renner van LottoNL-Jumbo het parcours rondom Conflans-Sainte-Honorine, een plaatsje nabij de Franse hoofdstad, af en leidde daarmee enige tijd het tussenklassement. Later op de middag was Westra nog zeven seconden sneller dan Kelderman, hij werd daarmee zesde.

Programma
Maandag wordt Parijs-Nice vervolgd. De koers leidt 175-koppige peloton de komende week onder andere langs de Mont Ventoux – die echter al voor het bereiken van het kenmerkende maanlandschap wordt afgedaald – en een groot aantal cols in het laatste weekend. De eerste etappes van de week lijken een prooi te gaan worden voor de topsprinters. Onder andere Marcel Kittel, André Greipel en Alexander Kristoff stonden zondag aan de start.

Of Kelderman en Dumoulin een rol van betekenis spelen in het klassement zal moeten blijken. De snelle eerste stap richting de zon is in ieder geval gezet.

Uitslag proloog Parijs-Nice
1. Michael Matthews (Aus) 7,39
2. Tom Dumoulin + 0.01
3. Patrick Bevin (NZe) + 0.02
4. Jesus Herrada Lopez (Spa) + 0.06
5. Jon Izaguirre Insausti (Spa + 0.06

Onderwerpen