Spring naar de content

Sven Kramer en de tartende vragen van Bert Maalderink

“Ik heb het gevoel dat je het allemaal een beetje bagatelliseert, Bert.” Sven Kramer is in Berlijn voor de achtste keer wereldkampioen allround geworden en wordt ondervraagd door NOS-verslaggever Bert Maalderink. De man die prat gaat op zijn kritische vragen wil weten of Kramer niet beter had gekund. Wat zeur je nou man, Kramer zegt het niet, maar je ziet het hem denken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Acht keer wereldkampioen, dat lukte nog nooit iemand en de kans dat er ooit nog een schaatser hetzelfde presteert is nihil. Kramer bezorgde Nederland ook nog eens het 36ste wereldkampioenschap allround, hetzelfde aantal als de Noren ooit bij elkaar schaatsten. Alle kampioenschappen waar Kramer sinds 2007 aan deelnam schreef hij op zijn naam. En dat maakt de toeschouwers verwend, in ieder geval Bert Maalderink.

Waren zijn eerdere titels niet behaald met veel betere afstanden, met meer overmacht? “Ik wordt eigenlijk alleen maar slechter,” reageerde de kersverse kampioen cynisch. Natuurlijk had Kramer de tien kilometer harder kunnen rijden, gaf hij eerlijk toe, maar hij moest deze week nog een vijf kilometer schaatsen en hij had de ruimte om het rustiger aan te doen. Hij had per slot van rekening nauwelijks concurrentie in de Duitse hoofdstad.

Concurrentie
Ook hij vond het jammer dat hij geen echte tegenstand had na de opgave van Denis Joeskov, de val van Bart Swings en de gezondheidsproblemen bij Jan Blokhuijsen, maar daar kon Kramer niets aan doen. Hij reed vier degelijke afstanden, won de 5000 en 1000 meter, en dat was genoeg voor het kampioenschap. Als-ie harder had moeten rijden, dan had hij dat wel gedaan. Het was niet nodig, dus waarom zou hij dan zijn lichaam onnodig vermoeien. Het was geen arrogantie of luiheid, waar zijn ondervrager op leek te doelen, het was zelfbescherming.

Laten we wel zijn, Kramer levert al jaren prestaties van wereldformaat. De 29-jarige Fries is de beste schaatser die de wereld ooit heeft voortgebracht en is van plan zijn prijzenkast alleen maar verder uit te breiden. De kans is groot dat hij volgend jaar weer beter is. Getergd als hij is door de tartende vragen die zondag ten onrechte op hem werden afgevuurd. Hij zal Bert Maalderink laten zien waar hij nog altijd toe in staat is, zo competitief is Kramer ook wel weer.

Uitslag WK Allround
Heren

1. Sven Kramer (500 meter: 9, 5000 meter: 1, 1500 meter: 3, 10000 meter: 1)
2. Sverre Lunde Pedersen (12, 2, 1, 3)
3. Jan Blokhuijsen (6, 3, 6, 3)
4. Harvard Bokko (2, 8, 10, 4)
5. Ted-Jan Bloemen (21, 4, 14, 5)

Dames
1. Martina Sablikova (500 meter: 7, 3000 meter: 1, 1500 meter: 2, 5000 meter: 1)
2. Ireen Wüst (4, 2, 1, 2)
3. Antoinette de Jong (5, 3, 4, 3)
4. Linda de Vries (9, 5, 3, 4)
5. Misaki Oshigiri (2, 6, 6, 6)

Onderwerpen