Spring naar de content

Drie dodelijke dagen voor Diederik

Wanneer het slecht gaat met een partij volgt er onvermijdelijk kritiek. Die krijgt PvdA-leider Diederik Samsom dan ook al enige tijd te verduren, bijvoorbeeld van Felix Rottenberg die Samsom ‘de bedrijfsleider van het kabinet’ noemde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Maar de afgelopen dagen is de kritiek aangezweld tot grote proporties. Dat komt door het plan dat Samsom afgelopen week lanceerde om de vluchtelingencrisis te bezweren, ook bekend als het plan-Gebakken luchtbrug. Volgens de PvdA-leiders moesten bij wijze van goed gebaar een maand lang 400 vluchtelingen per dag vanuit Turkije naar Nederland laten vliegen. Samsom liet deze proefballon op in de Vokskrant, maar toen GroenLinks het plan als motie in stemming bracht in de Tweede Kamer bleek de PvdA ineens tegen het eigen plan.

In reactie op dit voorval schreef NRC-commentator Bas Heijne zaterdag een dodelijke en veel gedeelde kolom getiteld ‘Samsom, alsjeblieft, stap op’ (hier op Blendle). Terwijl de PvdA-leider het had over kinderen die aan de Macedonische grens in de modder liggen, stelt de columnist dat ‘niet duidelijk is of Samsom er is voor die kinderen – of die kinderen er zijn voor Diederik Samsom.’ “Die schrijnende onoprechtheid, dat politiek narcisme, is de reden dat zoveel PvdA-stemmers zijn afgehaakt”, analyseert Heijne die Samsoms voorstel ‘de ergste vorm van populisme’ noemt.

Een dag later was het weer tijd voor de nieuwe peiling van Maurice de Hond. Waar Samsom hoopte door het humanitaire imago op te vijzelen de electorale positie van de PvdA te verbeteren gebeurde het tegenovergestelde. De Hond toonde een nieuw dieptepunt voor de Partij van de Arbeid: 7 schamele zetels.

Vandaag roept een groep ‘betrokken en bevlogen’ partijleden – onder wie Sander Terphuis – Diederik Samsom op zich niet meer kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap omdat de partij een ‘ernstig probleem’ heeft met ‘geloofwaardigheid, betrouwbaarheid en herkenbaarheid’. Verschillende partijprominenten hebben zich juist voor de kandidatuur van Samsom uitgesproken en ook hijzelf heeft nog altijd die ambitie.

Dat liet de PvdA-leider enkele weken terug blijken bij De Wereld Draait Door. Een zeer kritische Matthijs van Nieuwkerk kreeg hem er toen niet onder, en zowaar won de PvdA in de week na het DWDD-interview een zeteltje in de peiling. Even werd er gedacht aan een comeback, maar na afgelopen week is de boemerang hard teruggekomen.

Na deze drie dodelijke dagen zit de PvdA-leider vanavond bij Jeroen Pauw aan tafel en zal hij opnieuw kritisch bevraagd worden over zijn positie. Alleen is zijn uitgangspositie nu nog lastiger, gezien het geflopte plan-Samsom en de openlijke oproep tot ophoepelen van partijgenoten aan zijn adres.

Onderwerpen