Spring naar de content

Dit is de meest angstaanjagende app aller tijden

Reviewen is hot. Het is al jaren mogelijk om als liefhebber restaurants, films, musea en hotels te recenseren, maar het was nog niet mogelijk om mensen online te beoordelen – tot vandaag. De omstreden app Peeple is na een lange testfase en storm aan kritiek beschikbaar voor gebruikers van iPhones en iPads in Noord-Amerika. De rest van de wereld zal snel volgen als het aan de oprichters ligt. Handig, voor als je wilt uitzoeken of je zakenpartner wel betrouwbaar is of om te checken hoe je date van volgende week in real life is. Handig, en angstaanjagend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sophie van Os

De app, opgericht door twee Canadese vriendinnen, geeft de gebruikers de mogelijkheid andere gebruikers te waarderen in drie categorieën: persoonlijk, professioneel, en romantisch. Oprichters Julia Cordray en Nicole McCullough melden dat Peeple een ‘positieve app‘ betreft om ‘lofbetuigingen en vriendelijkheid te verspreiden’.

Ze stellen op hun website dat deze simpele referentiecheck de gebruiker helpt beter te kunnen uitzoeken wie je inhuurt, met wie je zaken doet, en wie bijvoorbeeld de nieuwe huisgenoot wordt. De app maakt het de gebruiker mogelijk om positieve aanbevelingen te delen via sociale media, zoals via Facebook, Twitter of WhatsApp. De ondertitel luidt: ‘Where your character is your currency’. 

De lancering van de eerste versie van de applicatie veroorzaakte vorig jaar in oktober een heuse mediastorm. The Washington Post sprak van een ‘terrifying yelp for people‘ en er verschenen artikelen met titels als How to protect yourself from Peeple. Sociale media ontploften door de vele gebruikers die hun afschuw uitspraken over deze nare droom.

Verrassend is dat niet. In de oorspronkelijke versie van de app kon de gebruiker een willekeurige persoon toevoegen aan zijn of haar databank zonder toestemming en deze persoon door middel van een vijfsterrensysteem recenseren. Afmelden was niet mogelijk en er was geen mogelijkheid om negatieve berichten te verwijderen.

In de vernieuwde versie is het sterrensysteem verdwenen en in plaats daarvan kunnen gebruikers andere gebruikers niet waarderen zonder hun toestemming. Ook is het mogelijk om de negatieve recensies te verbergen. Er moet worden ingelogd met een Facebookprofiel en telefoonnummer. Het is echter nog steeds mogelijk een profiel voor iemand anders aan te maken, mits je in het bezit bent van het telefoonnummer en het e-mailadres van die persoon.

Maar er zit nog een addertje onder het gras. In het kader van de transparante samenleving kunnen gebruikers ook Peeple Premium aanschaffen, genaamd ‘The Truth License‘. Deze versie zal binnenkort beschikbaar zijn. Aan de hand van deze aankoop kunnen abonnees alle verborgen beoordelingen ontmaskeren en de meest lelijke, vreselijke dingen lezen die over henzelf of over iemand anders zijn geschreven.

En geef toe, alleen die zoete, vriendelijke recensies willen we niet lezen. Maar of het goed is voor ons zelfvertrouwen?

Foto: YouTube