Spring naar de content

Uw IKEA-kast wordt binnenkort mogelijk geleverd in paddestoelen

De Zweedse meubelgigant IKEA is over zo’n beetje de hele wereld de leider op het gebied van betaalbaar meubilair. En alhoewel er op de een of andere manier altijd een paar schroefjes overblijven na het opzetten van een IKEA-meubel, de gehaktballetjes uit de IKEA-kantine uit paardenvlees bleken te bestaan en het lusteloos rondslenteren op zoek naar een nieuwe inboedel af en toe doet denken aan een kruistocht, kopen we het spul toch (bijna) allemaal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Nadeel van dat goedkope meubilair is de enorme hoeveelheid aan verpakkingsmateriaal, hetgeen enorm belastend is voor het milieu is. Met name de delicate materialen, zoals glasplaten en (glanzende) stalen onderdelen moeten goed beschermd worden tegen krassen. Dit doet IKEA doorgaans met piepschuim, een van de meest vervuilende plasticsoorten. Het materiaal valt gemakkelijk uit elkaar in de kleine bolletjes die je dikwijls aangespoeld op een rivieroever vindt, maar blijft daarna duizenden jaren in ons milieu.

Maar IKEA goes green, en gaat een revolutionair alternatief gebruiken in plaats van piepschuim. De Zweden zijn van plan hun delicate onderdelen voortaan te verpakken in materiaal dat uit paddestoelen gewonnen wordt. De schimmelsoort, mycelium genaamd, groeit in een wirwar van draden in de gewenste vorm van het verpakkingsmateriaal. Daarna wordt het materiaal gedroogd, zodat het niet meer verder groeit. Dit proces vindt plaats binnen een paar dagen.

Maar dat is niet alles. Omdat het organisch materiaal betreft is het spul volledig afbreekbaar. Binnen enkele weken is het volledig afgebroken in een buitenomgeving (tuin), dus het voedt ook nog eens de grond. De methode om schimmeldraden tot verpakkingsmateriaal te ontwikkelen is niet geheel nieuw; hij werd in 2006 uitgevonden. Inmiddels gebruiken steeds meer grote bedrijven het, waaronder computerfabrikant Dell. Dat een enorm bedrijf als IKEA overstapt op een dergelijke methode, is een goede zaak. Het is dan ook te hopen dat andere bedrijven het goede voorbeeld van de Zweden volgen, en het moeilijk recyclebare piepschuim links laten liggen.