De gelukkige blik van Kai Reus: de beste remedie tegen dopingnieuws

Rick Stet 9 mrt 2016 Sport

Terwijl de (Oost-Europese) sportwereld verworden is tot een dopingeditie van The Oprah Winfrey Show (En jij gebruikt meldonium! En jij gebruikt meldonium! En ja, jij gebruikt ook meldonium!), was er woensdag gelukkig ook nog sportnieuws waarvan het hart een sprongetje maakte: Kai Reus is weer professioneel wielrenner.

Rond het middaguur plaatste de NOS een filmpje op zijn website, een interview met de nieuwste aanwinst van Roompot Oranje Peloton. Een in het zwart gestoken mecanicien molesteerde achter in het beeld een wiel. De hoofdpersoon van het item deerde het niet.

Kai Reus stond zielsgelukkig voor de camera van de publieke omroep. Om zijn schouders hing het oranje-zwarte shirt van zijn nieuwe ploeg en rond zijn mond stond een glimlach gebeiteld. Tijdens het vraaggesprek keek hij een aantal keer bijna verwonderd in de camera. Twee dagen voor zijn 31ste verjaardag oogde Reus als een junior die zijn eerste profcontract heeft ondertekend.

Tegenslag
Wie de geschiedenis van Reus kent, zal bij het zien van het filmpje eenzelfde soort blijdschap hebben gevoeld. Was het niet zo negatief, dan zou je hem koning van de tegenslag kunnen noemen. Als een van de grootste beloften van het Nederlandse wielrennen kreeg Reus tijdens een trainingsrit in 2007 een verschrikkelijk ongeluk en keek de dood in de ogen. Hij keerde terug op de fiets, maar – mede dankzij de ziekte van Pfeifer – nooit helemaal.

Hij probeerde het als schaatser, maar de koers bleef hem roepen. Bij zijn tweede terugkeer op de fiets won Reus weer, hij was op de weg terug, tot zijn moeder een einde aan haar leven maakte. Alle energie werd in een klap uit zijn lichaam geslagen. De wielerfan zag hem niet meer terug in het peloton.

Tot de officieuze opening van het wielerseizoen. Op zaterdag 27 februari jongstleden meldde de wielrenner Reus zich via het televisiescherm weer in de huiskamer. Als semi-prof bij de kleine Belgische ploeg Vérandas Willems maakte hij deel uit van de kopgroep tijdens Omloop Het Nieuwsblad. Hij reed sterk, kon na te zijn bijgehaald als een van de weinigen uit de kopgroep mee met de favorieten. Een lekke band voorkwam dat hij meesprintte om een topklassering.

Visitekaartje
Reus werd uiteindelijk 71e in Gent, maar dat hij goed was, was toen wel duidelijk. Hij gaf zijn visitekaartje af. De kijkers hadden het gezien, Mart Smeets had het gezien en diverse profploegen hadden het gezien. Reus werd gebeld, hij kon weer professioneel wielrenner worden als hij dat wilde. Woensdag tekende hij een contract bij Roompot, waar hij wordt herenigd met ploegleider Erik Breukink en teamgenoot Pieter Weening, die hij nog kent uit zijn tijd bij Rabobank.

Op 23 maart maakt Reus in Dwars door Vlaanderen namens zijn nieuwe ploeg zijn debuut in de koers. Hij richt zich eerst op de klassiekers in Vlaanderen, maar het liefst rijdt hij alles, zo hard als hij kan. Daar heeft Kai Reus geen doping voor nodig.

Foto: Screenshot NOS

Reageer op artikel:
De gelukkige blik van Kai Reus: de beste remedie tegen dopingnieuws
Sluiten