Spring naar de content

Fotoserie: het computerscherm als canvas

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Roy Ruiters uit Purmerend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Roy Ruiters (Purmerend, 1988) studeerde in 2014 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht als schilder, afstudeerrichting Fine Art.

Over zijn werk
“Voordat ik naar de kunstacademie ging, heb ik een jaar biologie gestudeerd. De natuur – of in bredere zin: het natuurlijke – heeft nog steeds veel invloed op het beeldend werk dat ik maak. Ik probeer het alleen mijn eigen twist aan te geven. Het zo perfect mogelijk nabootsen is wat mij betreft onmogelijk. Iets dat er miljarden jaren over heeft gedaan om te worden zoals het nu is, zal nooit te evenaren zijn.
“Eerst maakte ik schilderijen met behulp van natuurlijke processen. Mijn afstudeerwerk was een schilderij op papier van ruim drie meter breed en twee meter hoog. Het natuurlijke en (het verliezen van) controle stonden centraal in dat werk. Tijdens het maakproces lag het werk op de grond en door middel van hoogteverschillen en veel water gemengd met verf ontstonden er beekjes en rivieren op het papier. Door verdamping van het water bleven de pigmenten op het papier achter. Ik herhaalde dit proces tot ik tevreden was met het beeld. Sinds mijn afstuderen houd ik mij alleen nog bezig met het maken van digitale schilderijen. Het is een manier van schilderen die, afgezien van het werk van David Hockney, weinig aandacht krijgt.
“Ik begon eerder met digitaal werk maken dan dat ik met verf ging schilderen. Het biedt voor mij veel meer mogelijkheden om de beelden te maken die ik wil maken, onder andere het werken met meerdere lagen over elkaar heen. Die kant wil ik ook steeds meer op. Licht heeft mij altijd gefascineerd, met digitaal schilderen werk je daar ook echt mee, in plaats van met pigmenten. Op dit moment print ik mijn werken nog uit, wat een vertaling van lichtkleuren naar pigmentkleuren is. Hierdoor heb ik definitieve beeld niet helemaal in de hand, kleuren op een scherm werken nou eenmaal anders dan pigmenten. Dat uit handen geven vind ik op dit moment nog een belangrijk onderdeel. De mens probeert in alles, maar dan ook echt alles, de volledige controle te krijgen. Soms is het helemaal niet erg om niet honderd procent controle te hebben.”

Meer werk van Roy Ruiters vindt u hier.

2013No title, 16,5 x 18 cm, digital print 2013No title, 25,4 x 21,2 cm, digital print 2015No title, 68 x 45 cm, digital print 2015No title, 70 x 50 cm, digital print 2015No title, 76 x 53,7 cm, digital print 2015No title, 76,2 x 61,6 cm, digital print 2015No title, 78,4 x 60 cm, digital print 2015Notitle55x67,7cmdigital print

2015No title, 59,3 x 76,2 cm, digital print 2015No title, 76,2 x 59,3 cm, digital print

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in Expo wilt tonen? Neem contact met ons op.