Spring naar de content

Wat als de kampioen van de Premier League al vaststaat?

De race om de titel van de Premier League nadert haar ontknoping. Over negen speelrondes weten we of Leicester City de shock of the century weet te bewerkstelligen of dat een van de achtervolgers de ploeg van Claudio Ranieri nog weet in te halen. Een voorspelling.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

De Leicester-hype is groeiende. De club is inmiddels zo bekend aan het worden dat er zelfs liedjes over het avontuur van Claudio Ranieri en zijn jongens worden gemaakt. Zo heeft de Milanese band Marcilo Agro Football Club een opiniestuk van Guardian-journalist Barney Ronay omgetoverd tot een verrassend lekker akoestisch nummer.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Een lied dat zomaar eens een prominente rol kan gaan spelen in de voetbalgeschiedenis, aangehaald wanneer er wordt gememoreerd aan het seizoen waarin Leicester City de Premier League op zijn kop zette en kampioen werd. Hoe groot is de kans dat dit gebeurt? Wij namen een voorschot op de komende weken door het programma van de vier overgebleven kampioenkandidaten te koppelen aan de eerder dit seizoen behaalde resultaten tegen dezelfde tegenstanders.

Manchester City
Te beginnen bij de miljoenenploeg van Manuel Pellegrini. Manchester City staat op dit moment op een teleurstellende vierde plaats met negen punten achterstand op koploper Leicester. De winnaar van de League Cup speelt in haar laatste negen wedstrijden nog tegen Van Gaals United, Hiddinks Chelsea en een getergd Arsenal. Toch heeft City in de heenronde uit de wedstrijden tegen de komende negen tegenstrevers twintig punten gehaald, wat zou betekenen dat Pellegrini zijn bewind in Manchester afsluit met 71 punten in het seizoen 2015/2016.

Arsenal
De Gunners staan op dit moment met 52 punten op de derde trede van het Premier League-podium. Te laag, vinden de Arsenalfans die zo graag weer eens kampioenschap willen vieren. Sinds 2004 is het de Londense club niet meer gelukt om iedereen voor te blijven. Jaar in jaar uit weet coach Arsene Wenger een fascinerende ploeg op de been te brengen, maar een killermentaliteit en schoonheid gaan vaak niet samen.

Tijdens de eerdere ontmoetingen dit seizoen met de opponenten in de laatste negen speelronden wist Arsenal 19 punten te pakken. De ploeg werd thuis verrast door West Ham United (0-2) en verloor uit knullig van West Bromwich Albion (2-1). Dat zijn resultaten die ervoor zorgen dat de Gunners op deze hypothetische ranglijst net als City eindigen op 71 punten.

Tottenham
Dan een kijkje aan de andere kant van Londen, bij Arsenals rivaal Tottenham Hotspur. De Spurs, met Christian Eriksen, Harry Kane en het talent Dele Alli in de gelederen, staat op dit moment op 55 punten en lijkt een aardige buffer opgebouwd te hebben ten opzichte van City en Arsenal. Maar wie kijkt naar het programma van Tottenham en de resultaten van de ploeg tegen die tegenstanders in de heenronde ziet dat er duidelijk iets moet veranderen.

Van die negen wedstrijden hebben de Spurs er maar twee (tegen Manchester United en Newcastle) verloren, maar tegelijkertijd is er alleen gewonnen tegen Aston Villa, Bournemouth en Southampton. Door die overdaad aan gelijke spelen (vier) zouden de Spurs slechts 13 punten halen. Weg kans op de eerste titel sinds 1961, want als alle resultaten gespiegeld worden eindigt de ploeg op 68 punten. En dat zijn er slechts vier meer dan vorig seizoen.

Leicester City
Nee, dan het Leicester City van Ranieri. Anderhalve week geleden leek de ploeg door een 2-2 gelijkspel tegen West Bromwich Albion terug op aarde te keren. Een avond later voltrok zich echter een wonder: City verloor afgetekend van Liverpool (3-0), Spurs kreeg klop van West Ham (1-0) en Arsenal werd thuis verrast door Swansea (1-2). Leicester wist zelfs uit te lopen in een speelronde waarbij het zelf punten verspeelde.

De verrassing van dit seizoen staat op dit moment op 60 punten, daarmee heeft het er vijf voorsprong op Tottenham. Maar ook tien op de ploeg die in onze hypothese het beste slot van de competitie gaat hebben: Manchester City, dat uitkomt op 72 punten. Kijkend naar het lijstje met komende tegenstanders zou je als Leicester-fan knikkende knietjes krijgen. Jamie Vardy en consorten sluiten de competitie namelijk af tegen Manchester United, Everton en Chelsea. Maar omdat we er nu simpelweg vanuit gaan dat ze dezelfde resultaten behalen als in de heenronde tegen deze opponenten, laten ze nog maar vier punten liggen en gaat de blauwe brigade uitkomen op 83 punten.

De onwaarschijnlijke stand van de Premier League op 15 mei:

  1. Leicester City – 83 punten
  2. Arsenal – 71 punten
  3. Manchester City – 71 punten
  4. Tottenham Hotspur – 68 punten

Noot voor u naar de bookmakers rent: dit is een gedachtenexperiment. Eerder behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, zeker in het voetbal niet. En even tussen ons: de tijden dat je met een inleg van 60 cent op Leicester duizenden euro’s kon winnen is niet meer.