Spring naar de content

Bij Betis Sevilla vinden ze Rafael van der Vaart te goed

Omdat ik het liefst eerst even ga kijken voordat ik een oordeel vel, stond ik vorige week aan de rand van het trainingsveld bij het Spaanse Betis Sevilla, werkgever van de gevallen engel Rafael van der Vaart.
Wat ik zag, kan ik nog steeds nauwelijks geloven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mark van den Heuvel

Van der Vaart is met afstand de beste voetballer op het veld, dat valt ploeggenoot Ricky van Wolfswinkel ook dagelijks op. Maar ze hebben geen behoefte aan goede voetballers bij Betis, zo heeft Van der Vaart letterlijk te verstaan gekregen. Ook balkunstenaar Joaquín zit geregeld op de bank. Krachtpatsers en hardlopers genieten de voorkeur. Het enige wat Van der Vaart kan doen, is zijn best. De wet van de kerende kansen is dit seizoen niet op hem van toepassing, zo is gebleken. Hij traint alleen voor zichzelf, daar komt het zo langzamerhand op neer.

Van der Vaart speelt zijn directe tegenstander door de benen, kapt behendig naar binnen en krult de bal fraai achter een stokstijve doelman.

“Goed gedaan,” schreeuwt trainer Juan Merino, de trainer van het tweede elftal, die in januari werd aangesteld na het ontslag van Pepe Mel. Er klinkt een flauw applaus.
Minuten later verovert Van der Vaart de bal met een ultieme tackle; de technische staf reageert lyrisch. De waardering is vele malen groter. Liever dan een Van der Vaart die beslissend is in de aanval, zien ze een strijdende Van der Vaart voor de eigen verdediging.

Te dun
Hij wil en kan het nog altijd, zegt Van der Vaart na de oefensessie. Alleen wordt het voetballen hem onmogelijk gemaakt. Door wie of wat? Hij heeft geen flauw idee. Het enige wat Van der Vaart weet is dat hij er zelf alles aan doet om zo snel mogelijk terug te keren in het elftal.
Hij oogt eerder te dun, dan te dik.

Rafael van der Vaart is een voetballer zoals ze niet meer worden gemaakt, zo snel evolueert die sport. De Van der Vaart van twaalf jaar geleden heet nu Davy Klaassen. Het type is veranderd, de verschillen zijn overduidelijk. Na een verdienstelijke invalbeurt tegen Barcelona, speelde Van der Vaart dit jaar geen minuut meer voor Betis. Wel werd hem beloofd dat hij alle bekerwedstrijden zou spelen, maar ook die afspraak is niet nagekomen.

Wat kan Van der Vaart nog verwachten in Sevilla? Ze hebben zijn grenzen al eerder verkend, door hem op het laatste moment als negentiende man op de tribune te zetten bijvoorbeeld, uit bij Real Sociedad. Toch móet hij er in blijven geloven, zegt Van der Vaart. Het is geen optie om het bijltje erbij neer te leggen. Noem het een positieve levensinstelling, noem het naïef, maar vergis je niet in de vechter die Van der Vaart ook kan zijn.

Ajax
In de winterstop was er even sprake van dat Van der Vaart voor een half jaar verhuurd zou worden aan Ajax. Volgens Sjaak Swart, werkzaam voor de zaakwaarnemer van Frank de Boer, was Frank de Boer persoonlijk akkoord met zijn komst naar Amsterdam. Maar toen de overgang geconcretiseerd moest worden, blies Marc Overmars de tijdelijke transfer weer net zo makkelijk af. En daarmee lijkt van een terugkeer naar Amsterdam nooit meer iets terecht te zullen komen.

En nu? Nu zou een zekere Marcos Leite namens Van der Vaart druk in onderhandeling zijn met allerlei Braziliaanse clubs, waar de transfermarkt nog tot 16 april geopend is. De familie Van der Vaart laat desgevraagd weten meneer Leite niet te kennen. Waar Van der Vaart zijn carrière zal voortzetten blijft dus nog even ongewis.

Een troost heeft hij: Betis Sevilla verdient veel slechtere spelers dan Rafael van der Vaart.