Spring naar de content

Hema wil ‘gewoon’ Pasen vieren, maar zet telkens kwaad bloed

Op de voorpagina van de nieuwe Hemafolder schittert een lachend kindje verkleed als paashaas met een mand vol chocoladeitjes en chocoladehaasjes. ‘Vrolijk voorjaar’, prijkt ernaast. Huh? Wat is er gebeurd met ‘Vrolijk Pasen’?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sophie van Os

Op Twitter gaat het los, en dat is niet vreemd. Hema trok al eerder de aandacht door ‘schoorsteenpieten’ te maken van Zwarte Pieten en ‘suikerfeestlekkernijen’ en ‘verstopeitjes’ van paaseieren. De Hollandse keten zou partij kiezen voor een culturele minderheid in het land en een knieval maken voor de islam. “De H stond ooit voor Hollands, maar nu voor Halal,” twitterde Provinciale Statenlid René Dercksen voor de PVV in Utrecht in februari.

Van een multiculturele koers en het verloochenen van de eigen cultuur is volgens een woordvoerder van het oer-Hollandse warenhuis gaan sprake. Volgens die woordvoerder worden de ‘verstopeieren’ zo genoemd omdat er voor slechts één variant melkchocolade-eitjes één eitje per verpakking een gouden wikkel heeft en dat is leuk voor de kinderen die de eieren willen zoeken met het aloude gebruik binnen onze cultuur. Hema zegt gewoon Pasen te vieren.

Eerlijk is eerlijk, een beetje overdreven is de ophef wel over deze verstopeitjes – ze liggen al tien jaar in de schappen. En vrolijk voorjaar? Wie de folder openslaat komt het woord ‘Pasen’ vaak genoeg tegen. De eerste twee bladzijden lezen ‘Pasen in 16 smaken’, verderop wordt geschreven over ‘paasvlaai’ en ‘paastraktatie’. En op de website van het warenhuis struikel je over het vijfletterwoord.

Peter van Duyvenvoorde schrijft op website The Post Online dat Nederland nu eenmaal in een transitie verkeert van een monocultureel naar een multicultureel land. Volgens hem is de woordkeuze van Hema een kwestie van marketing en zitten er weinig ideologische redenen achter. “Hema wil gewoon een zo groot mogelijk publiek aanpreken.”

Het populaire warenhuis liet in een verklaring tegenover het Algemeen Dagblad weten zich verre te houden van geloofsovertuigingen, politieke of seksuele voorkeur. Gewoon een zakje chocoladepaaseitjes voor 1,75. Voor dat geld krijgt Hema er wel een maatschappelijk debatje bij.