Spring naar de content

Waarom goede cholesterol zo goed niet is

Jarenlang kregen we te horen dat er twee soorten cholesterol in ons bloed zitten: slechte of LDL-cholesterol die zich vastzet op de vaatwanden, op die manier de vaten vernauwt en het ontstaan van hart- en vaatziekten bevordert; en goede of HDL-cholesterol die slechte cholesterol uit de bloedbaan verwijdert en ons op die manier beschermt tegen hart- en vaatziekten. Vandaar het wijdverspreide idee dat hoge HDL-waarden per definitie gunstig zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: EOS Wetenschap

Maar dat klopt niet altijd, zo blijkt nu. Onderzoekers van de universiteit van Cambridge onderzochten 328 mensen met exceptionele hoge HDL-waarden en ontdekten dat sommige van hen een mutatie in de genen hebben waardoor de belangrijkste receptor van dit HDL-cholesterol – SRBI – niet in staat is goede cholesterol op te nemen. Daardoor lopen deze mensen, ondanks hun hoge HDL-waarden, net een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Volgens de onderzoekers moeten we mensen met hoge HDL-waarden niet per definitie als gezond beschouwen, maar hen controleren op dergelijke mutaties die hun risico op hart- en vaatziekten verhogen.

Het onderzoek verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Science.