Spring naar de content

Cultuuragenda: Cinedans, Nederlandse Reisopera en Pippin

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: het Cinedans Festival in filmmuseum EYE in Amsterdam, de Nederlandse Reisopera en de hitmusical Pippin strijkt neer in Carré.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Cinedans
Het is het grootste en meest diverse dansfilmfestival ter wereld: Cinedans - Dance on Screen. Tot en met 20 maart 2016 presenteert het festival in filmmuseum EYE in Amsterdam de beste internationale dansfilms, documentaires en interactieve installaties. Enkele hoogtepunten van het festival zijn de ingezonden korte dansfilms (de shorts), de documentaire The Skin over choreograaf Marco Goecke en de speelfilm Galloping Mind van Wim Vandekeybus, die tijdens Cinedans voor het eerst te zien is in Nederland. Traditiegetrouw wordt het festival op de laatste avond feestelijk afgesloten met de uitreiking van de awards voor beste shorts en nieuw dit jaar: een dansfilmkaraoke. Het eindfeest is gratis toegankelijk.

Het Cinedans Festival vindt van 16 tot en met 20 maart plaats in filmmuseum EYE in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.

Nederlandse Reisopera
De Nederlandse Reisopera toert de komende weken door het land. Het rondreizende operagezelschap voert in de maand maart drie keer de komische opera Il matrimonio segreto ('Het geheime huwelijk') van Domenico Cimarosa op. De achttiende-eeuwse opera, in het Italiaans gezongen met Nederlandse boventiteling, vertelt het verhaal van een rijke koopman die zijn twee dochters wil uithuwelijken aan heren van adellijke komaf. Maar de dochters volgen hun hart - waardoor er allerlei verwikkelingen ontstaan. Daarnaast voert het gezelschap op zaterdag 19 maart de opera Così fan tutte op in het Stadstheater in Arnhem. Deze opera - een van de beroemdste Mozartopera's - verhaalt over twee mannen die door middel van een list onderzoeken of hun verloofden wel trouw zijn aan hen.

Speellijst
18 maart 2016: Il matrimonio segreto - Stadsschouwburg, Amsterdam
19 maart 2016: Così fan tutte - Stadstheater, Arnhem
23 maart 2016: Il matrimonio segreto - Stadsschouwburg, Amsterdam
31 maart 2016: Il matrimonio segreto - Theater aan het Vrijthof, Maastricht

Meer informatie vindt u hier.

Pippin
"Pippin is van een verbluffende schoonheid", schrijft de Volkskrant. "Theater zoals theater bedoeld is", schrijft Metro. "Zo showy en energiek ziet men het zelden", schrijft NRCPippin is de eerste voorstelling in Carré’s nieuwe traditie ‘Broadway aan de Amstel’. Jaarlijks brengt Carré onder deze noemer één van de meest toonaangevende producties van Broadway naar Nederland. De musical vertelt het coming-of-age verhaal van Pippin die op zoek is naar zichzelf en nog niet precies weet hoe hij zijn leven wil gaan leiden. Zeker is wel dat het bijzonder moet zijn. In zijn zoektocht naar dat buitengewone probeert hij verschillende dingen uit: hij gaat het leger in, probeert de macht te grijpen en experimenteert met seks, drugs & rock n’ roll. Het is een show vol acrobatiek, adembenemende stunts en muziek van Wicked-componist Stephen Schwartz. Gaat dat zien.

De musical Pippin is tot en met 10 april 2016 exclusief te zien in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.