Spring naar de content

Wilders is zeker niet het eerste Kamerlid dat is vervolgd om meningsuiting

In de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol wordt vrijdag de eerste openbare zitting gehouden in de zaak over de Marokkanen-uitspraken van Geert Wilders. Het Openbaar Ministerie vervolgt de PVV-leider voor belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Wilders is niet het eerste Kamerlid dat wordt vervolgd om het uiten van zijn mening. Onder meer om de Kamerleden Hans Janmaat (Centrum Partij en Centrum Democraten) en Leendert van Dijke (Reformatorische Politieke Federatie, RPF en ChristenUnie) gingen hem voor. Ook werd Wilders zelf al eerder berecht en in 2011 vrijgesproken van het aanzetten tot haat en discriminatie van moslims en niet-westerse allochtonen en belediging van moslims.

De extreemrechtse politicus Hans Janmaat werd drie keer voor belediging en discriminatie van buitenlanders veroordeeld. Onder meer uitspraken als ‘Vol = Vol’ en ‘Eigen volk eerst’ leverden hem boetes op. Ook Wilders bezigt deze verkiezingsleuzen vandaag de dag.

Van Dijke moest zich eind jaren negentig verantwoorden voor uitspraken over homoseksuelen. Hij stelde homoseksuelen op één lijn met dieven en fraudeurs, omdat volgens hem geen onderscheid kon worden gemaakt in de overtreding van de tien geboden. Het gerechtshof in Den Haag sprak hem in 1999 vrij.

Wilders staat nu terecht omdat hij tijdens een campagnebezoek aan het Haagse stadsdeel Loosduinen op 12 maart 2014 zei dat Den Haag ‘een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen’ zou moeten worden. Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen een week later vroeg Wilders een zaal met PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde ‘minder, minder, minder’. “Dan gaan we dat regelen,” reageerde de PVV-leider.

Het gaat vrijdag om een regiezitting. Dan wordt de stand van zaken in het vooronderzoek besproken en kunnen nieuwe onderzoekswensen worden ingediend. Leden van de anti-islambeweging Pegida hebben aangekondigd rond de zitting te gaan demonstreren.

Het begin van de inhoudelijke behandeling staat gepland op 31 oktober. Er zijn drie weken voor uitgetrokken. De uitspraak wordt verwacht tussen begin en half december.

Op zijn Twitteraccount toont Wilders zich vastberaden.