Spring naar de content

Hoe het nieuwtje met een hoog Indiana Jones-gehalte waarheid bleek

De vondst van de tombe van de Egyptische tiener-farao Toetankhamon wordt gezien als een van de grootste archeologische vondsten van de twintigste eeuw. In 1922 werd het onaangetaste graf in de Egyptische vallei Der Koningen gevonden. Nu, een eeuw later, lijkt het er sterk op dat toen lang niet alles blootgelegd werd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Het bericht dat er zich geheime ruimtes in het grafmonument zouden bevinden, had een hoog Indiana Jones-gehalte, en werd afgelopen augustus dan ook met gezonde scepsis ontvangen. Echter waren de beweringen van egyptoloog Nicholas Reeves blijkbaar toch dusdanig plausibel dat er een grondig onderzoek plaatsvond met behulp van een Japans team.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De Japanse wetenschappers gebruikten radartechniek om de tombe in kaart te brengen, en dan vooral de ruimtes waarvan beweerd werd dat er holtes achter zaten. De scan van het team kwam terug met opwindende resultaten, de verborgen ruimtes blijken hoogstwaarschijnlijk te bestaan. Sterker nog: achter de muren bevinden zich volgens de radarbeelden grote hoeveelheden metalen en organisch materiaal.

Maar voordat de Egyptische autoriteiten toestemming gaan geven tot hak-en-breekwerk in de duizenden jaren oude graftombe is het wachten op een tweede, iets geavanceerdere scan. Volgens Dr. Mamdouh El-Damaty, minster van antiquiteiten in het land, is het momenteel negentig procent zeker dat er zich ten minste twee kamers bevinden in de achterzijde van de laatste rustplaats van ‘Toet’. El-Damaty zegt geen risico te willen lopen, en pas te beginnen met graven wanneer de volgende onderzoeken uitwijzen dat de kans op succes honderd procent is.

De locatie van de geheime kamers volgens de radarbeelden. Bron: The Guardian
De locatie van de geheime kamers volgens de radarbeelden.                                                                                                              Bron: The Guardian

Naarmate de mogelijkheid op een nieuwe schat uit de Egyptische oudheid steeds reëler wordt, is het grote speculeren begonnen. Wie ligt/liggen er begraven achter de muren? De grootste hoop is gevestigd op Koningin Nefertiti, de echtgenote van de vader van Toetankhamon. Nefertiti werd veel ouder dan de kindvorst, die een zeer gebrekkige gezondheid had en al rond zijn negentiende levensjaar stierf.

Het vinden van de tombe van Nefertiti zou de hoofdprijs zijn, en de archeologische vondst van de eenentwintigste eeuw op dezelfde locatie plaats laten vinden als die van de voorgaande. Maar ook als Nefertiti hier niet ligt is het waarschijnlijk een vondst van jewelste, gezien het feit dat Toetankhamon zo jong stierf en al zo enorm veel kostbaarheden bezat.

Andere kanshebbers die achter de muren kunnen liggen zijn Kiya en Ankhesanamun, respectievelijk de moeder en halfzus van Toetankhamon. Volgende maand zullen de laatste scans gedaan worden, waarna bekeken wordt of de kamers ontzegeld worden. Er is geen reden om aan te nemen dat (mochten ze er daadwerkelijk zijn) de geheime kamers door de eeuwen heen leeggehaald zijn door grafrovers. De tombe van Toetankhamon is enorm goed verborgen en was nagenoeg onaangetast toen deze in 1922 geopend werd

Een dergelijke vondst van proportie kan de Egyptische toeristenindustrie, die zwaar te lijden heeft onder de instabiliteit in het land na de Arabische lente in 2011 en de recente terroristische aanslag op een vliegtuig met Russische toeristen, nieuw leven inblazen. En dat is nog niet alles: want het team dat de tombe van Toetankhamon scande, is nog op drie andere plekken bezig met zoeken naar verborgen ruimtes, onder de noemer Operation Scanpyramids. Wie weet wat er dus nog allemaal schuilgaat in de Egyptische grond.

Onderwerpen