Spring naar de content

Andersson, De Jong, Yilmaz – dit zijn de meest voorkomende achternamen in Europa

Wat zijn per land de meest voorkomende achternamen in Europa? Met die vraag in het achtehoofd ging linguïst Jakub Marian uit Tsjechië op onderzoek uit. De resultaten presenteerde hij op zijn veelgelezen blog. Marian maakte een infographic van de meest voorkomende familienamen in Europa en maakte daarnaast een overzicht van de betekenis van die familienamen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Wat als eerste opvalt is dat in Nederland niet Jansen of De Vries de meest voorkomende achternaam is, maar De Jong. In België zijn dat Peeters (Vlaanderen) en Dubois (Wallonië), in Duitsland is dat Müller. Een gemiddelde Brit heet Smith, een gemiddelde Fransman heet Martin en een gemiddelde Spanjaard heet Garía. In Rusland is de meest voorkomende familienaam Smirnov, niet geheel toevallig dezelfde naam als het bekendste wodkamerk.

De betekenis van de achternamen doet de wenkbrauwen soms fronzen. Een gemiddelde Fin heet Korhonen, wat zoiets als ‘slechthorende’ betekent. In Kroatië is Horvat (‘Kroaat’) de meest voorkomende achternaam. En in Slowakije is de populairste achternaam een verbastering van ‘groot’.

surnames surnames-translation

Onderwerpen