Spring naar de content

Binnenkijken: een statig kasteel uit 1899

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: waan uzelf een prins of prinsesje op Kasteel Wittenburg in Wassenaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

We gaan terug in de tijd naar 1899. Jonkheer Speelman, een rijke textielbaron uit het zuiden van ons land, koopt een stuk grond in Wassenaar. Het dorpje ligt vlakbij de kust en de lucht is er daarom veel schoner. Hij vraagt architect J.J. van Nieukerken om zijn luxe buitenverblijf ontwerpen. In het voorjaar van 1899 begint de bouw. Familie Speelman vindt het kasteel zo mooi dat het hun permanente huis wordt en wonen er met veel plezier, net als in een sprookje.

Franse Salon
De Franse salon, dit was ooit de werkkamer van mevrouw Speelman. De kamer is als enige kamer in het kasteel licht gedecoreerd
Hal
De hal. Foto: Eddy Wenting

V1-bommen
Het sprookje eindigt echter bruut wanneer meneer Speelman in 1909 zelfmoord pleegt in de bibliotheek van het kasteel. Zijn vrouw blijft er nog wel wonen tot 1934. Het eigendom van De Wittenburg gaat vervolgens over op haar twee dochters. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en houden de Duitsers er kwartier. Ze zetten V1-bommen in elkaar in het koetshuis en die worden even verderop richting Londen afgevuurd. Er komt ook veel vuur terug uit Engeland, het is daarom een wonder dat het kasteel  tijdens de oorlog behouden is gebleven. De Duitsers waren, okee op het V1-bommen werpen na dan, best voorzichtig met De Wittenburg. U verwacht het niet, maar het waren juist de Canadezen die na de bevrijding in het kasteel met hun zware laarzen het interieur aantastten.

2015-10-01MRF (1056)
Er hangen veel schilderijen uit 1800 en 1900 door het hele kasteel

Klassieke stijl
In 1963 wordt de Vereniging Internationaal Ontvangstcentrum van het Bedrijfsleven de Wittenburg opgericht, om het kasteel in stand te houden voor de leden (voornamelijk grote bedrijven zoals Shell, Siemens en ABN AMRO). Vanaf dit jaar wordt er ook samengewerkt met het Haags Historisch Museum, die voor een grote collectie schilderijen uit 1800 en 1900 zorgt. Het kasteel is ingericht in een klassieke stijl, oorspronkelijke elementen zijn behouden en er hangen zelfs werken uit het Louvre.

Kasteelkamer1
Prinsheerlijk slapen in de Kasteelkamer

Gillende vrouwen
Kasteel De Wittenburg wordt tegenwoordig afgehuurd voor vergaderingen, sjieke diners van diverse herenclubjes, de Rotary en besloten partijen met de top van het bedrijfsleven en invloedrijke politici,  trouwerijen (zelfs Armin van Buuren is hier getrouwd) en eigenlijk elk soort feestelijke gelegenheid. Zo kon u hier de speeddates van Boer zoekt Vrouw zien (tien boeren, honderd gillende vrouwen en net zoveel paparazzi in de tuin) en liepen Julius Jaspers en Robert Kranenborg er rond voor de opnames van Topchef. Gewoon een nachtje slapen is ook mogelijk, uw innerlijke prins of prinsesje zal zich de koning te rijk voelen. Zolang u maar niet wordt gestoord door de geest van jonkheer Speelman…

Grote Lounge (1)
De Grote Lounge met de aangrenzende serre

Grote foto:  Eddy Wenting