Spring naar de content

Achter crowdfundingsuccessen Peerby en Snappcar zijn ‘gelovigen’ de motor

Nine Klaassen is productontwerpster. Als het ook maar even kan maakt zij producten die duurzaam zijn. Duurzaamheid zit min of meer in de genen van de 27-jarige Rotterdamse. Toen ze zich twee weken geleden inschreef bij uitleendienst Peerby en vlak daarop een e-mail kreeg waarin het platform meldde dat zij via crowdfunding nieuw kapitaal wilde ophalen, aarzelde Klaassen geen moment. Ze kocht voor 50 euro obligaties. “Ik steun de visie van Peerby. Er zijn zoveel spullen die je niet dagelijks gebruikt. Waarom zou je die niet delen?”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Smit

Crowdfunding, het investeren in een bepaald project of onderneming door particulieren of andere investeerders, is populair in Nederland. In 2015 verdubbelde het totaal via deze alternatieve financieringsvorm geïnvesteerde bedrag tot 128 miljoen euro. Voor dit jaar ligt er een nieuw record in het verschiet.

Meest recente succes: de crowdfundingactie van Peerby. Peerby, een deelplatform waarop gebruikers bij hen in de buurt spullen kunnen lenen of huren tegen een kleine vergoeding, is een initiatief van Daan Weddepohl. Door een brand in zijn huis raakte hij acht jaar geleden al zijn spullen kwijt. Hij moest een beroep doen op de mensen om zich heen. Daardoor ontdekte hij twee dingen: mensen vinden het ontzettend fijn om elkaar een handje te helpen en àls mensen elkaar weten te vinden, is er meer dan genoeg. Met die ervaring op zak startte hij in 2011 Peerby.

Peerby sloeg aan. Het initiatief haalde alle media, van DWDD tot de New York Times. Dit jaar wil de dienst, die is begonnen in Amsterdam en inmiddels ook een verhuurtak heeft (Peerby Go), ook van start in andere grote steden in Nederland en in Engeland en de Verenigde Staten. Daarvoor is zo’n 1,5 miljoen euro nodig. Via de afgelopen vrijdag begonnen crowdfundingactie, waarbij particulieren kunnen intekenen voor in aandelen omwisselbare obligaties vanaf 50 euro, lag dit bedrag al na drie dagen op tafel.

Verrassend? “Zeker”, zegt Gijsbert Koren. Hij is eigenaar en naamgever van Douw&Koren, een adviesbureau op het gebied van crowdfunding dat Peerby adviseert. “Dit is niet de grootste actie ooit in Nederland. De campagne om geld in te zamelen voor het Ziekenhuis Zeeland bracht vorig jaar maar liefst 10,6 miljoen euro op. Maar daarbij ging het voornamelijk om vastgoed. Bij Peerby gaat het om een lening die naar verloop van tijd kan worden omgewisseld in aandelen. Binnen dit genre is het wel een record.”

Heeft Koren een verklaring voor de grote interesse? Is het de hoge rente die trekt? Immers, het rendement op de obligaties bedraagt, afhankelijk van de omvang, minimaal 6 en maximaal 8 procent. Dat is fors meer dan de huidige rente op een spaarrekening. “Nee,” weet de crowdfundingspecialist. “De particulieren die in Peerby investeren doen dat in de eerste plaats omdat ze in de onderneming geloven. Ze geloven in de deeleconomie. Crowdfunding past daar uitstekend bij. Het is een goede manier om je te engageren. Zakelijke initiatieven krijgen doorgaans minder sympathie; voor dit soort projecten is de kans op succes bij crowdfunding kleiner.”

De cijfers geven Koren gelijk. De gebruikers van het deelplatform kregen afgelopen vrijdag van Peerby als eerste de mogelijkheid om obligaties te kopen. Dat deden ze massaal. Nog diezelfde dag stond de teller op 600.000 euro.

Peerby is niet de eerste maatschappelijk verantwoorde onderneming in Nederland die succes boekt met crowdfunding. Onder meer Snappcar ging de uitleendienst voor. Dit autodeelplatform haalde in 2014 en 2015 in totaal ruim een miljoen dollar op.

Of er op de golven van dit succes binnenkort nog meer organisaties met de pet rondgaan? Ongetwijfeld, wensdenkt Koren. Van Nine Klaassen, een van de particulieren die de afgelopen dagen tussen de 50 en 25.000 euro in Peerby hebben geïnvesteerd, mag het. De Rotterdamse designer heeft het businessplan van de onderneming nog eens bekeken en overweegt haar investering te verhogen. Klaassen moet er snel bij zijn. Ook het inderhaast naar boven bijgestelde, nieuwe streefbedrag van 2 miljoen euro was maandagavond alweer bijna bereikt.