Spring naar de content

Terugkijken: een tv-avond in het teken van Brussel

De aanslagen in Brussel voerden dinsdagavond de boventoon in de drie grote praatprogramma’s van Nederland De Wereld Draait Door, Pauw en RTL Late Night. Een selectie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

In DWDD spraken Peter Vandermeersch, Griet Op de Beeck, Adil El Arbi, Prem Radhakishun en tafeldame Fidan Ekiz over de gebeurtenissen in Parijs, vol ongeloof. NRC Handelsblad-hoofdredacteur Vandermeersch kreeg op sociale media nog de nodige kritiek te verduren doordat hij de tweet bekritiseerde van de dochter van Pauw-redacteur Mariska Hulscher, die vlak na de aanslagen schreef: “Ik wil asap van deze school af totaal geen respect hier.. Horen ze over Brussel alleen maar lachen en hopen dat er veel mensen dood gaan..”

De Vlaamse schrijver Griet Op de Beeck – bekend van haar romans Kom hier dat ik u kus en Gij nu – schreef speciaal voor de uitzending een stukje proza, getiteld: Laten we durven.

Bij Jeroen Pauw aan tafel spraken vier ooggetuigen van de aanslagen op het vliegveld en in de metro: journalisten Mark De Wit (VTM Nieuws), Charlotte Van Driessen (VRT), Serge van Duijnhoven en Orry van der Wauwe. In een tweede ronde sprak Pauw over terrorisme, de islam en de daders in het bijzonder met de Vlaamse journalist Annabel van den Berghe, reportagemaker Eric Goens, schrijver Arnold Karskens, Jelle van Buure, onderzoeker bij ‘t Haagse Centre for Terrorism & Counterterrorism.

Ook in RTL Late Night werden ooggetuigen van de aanslag in Zaventem gehoord. Daarnaast schoven actrice Carly Wijs, woonachtig in Brussel, nieuwslezer Rick Nieman en Quirine Eijkman, docent en lector bij de Hogeschool Utrecht, in een poging op zoek te gaan naar antwoord op de vraag: hoe kunnen soortgelijke aanslagen in de toekomst voorkomen?

Onderwerpen