De belangrijke symboliek van Koning Willem-Alexander

Edwin van Sas 25 mrt 2016 Politiek

Je bent zo goed als je laatste debat, luidt een volkswijsheid in het Haagse. Peilingen fluctueren dagelijks, het juiste frame en de juiste beeldvorming maken of breken je succes. Een beoordeling van enkele gladiatoren van de politieke arena, te beginnen met Jesse Klaver en onze eigen koning.

jesse_hpJesse Klaver: 7,5
Hij is jong, een tikkeltje overmoedig en misschien wel naïef. The new kid on the block moet het nog waar maken als hij ook verantwoordelijkheid krijgt en draken van compromissen uit moet leggen. Maar wie denkt er nog met weemoed terug aan Bram van Ojik? De jonge GroenLinks-voorman staat garant voor heldere, stevige teksten. Zoals deze, over paasei-gate: “Zijlstra voedt angst met nog meer angst door te suggereren dat het komt door de moslims die sluipenderwijs onze cultuur ondergraven. Degene die onze cultuur echt ondergraaft is de VVD, namelijk door een bevolkingsgroep die bij Nederland hoort volledig weg te zetten. Dat is levenslink.”

Teksten: 8+
De + voor het woord levenslink.

Bewezen kwaliteit: 7- 
Zo jong zo goed is knap. Maar het echte werk moet nog beginnen.

willemB_hpKoning Willem-Alexander: 7+
Als lid van de regering heeft hij nog niet de autoriteit en het gezag van zijn moeder. Door het gros van Nederland gekscherend Willy genoemd, naar zijn plat-Haagse alter ego van LuckyTV. Rust de last van de functie die hij bij geboorte kreeg toebedeeld zwaar op zijn schouders? Of mist hij de kwaliteit van zijn moeder en mogen we blij zijn dat hij in Maxima een topvrouw aan zijn zijde heeft? Hoe dan ook, het bliksembezoek van Willem-Alexander aan de Haagse Schilderswijk, een dag na de aanslagen in Brussel, was symbolisch van niet te onderschatten waarde. Praten met petjes en selfies met sluiers, simpelweg aanwezig zijn is een belangrijk signaal. Dat de vorst niet lekker uit zijn woorden kwam en met zijn handen geen raad wist word je dan al snel vergeven.

Sympathiefactor: 7
Die handen, die onbedoelde herhaling: aandoenlijke stunteligheid.

Autoriteit en gezag: 6
‘Ruimte voor ontwikkeling’

Symboliek: 8
Waar de premier onzichtbaarheid wordt verweten staat de vorst zijn mannetje.

 

Reageer op artikel:
De belangrijke symboliek van Koning Willem-Alexander
Sluiten