Spring naar de content
bron: gabriel kousbroek

Literaire bonhomie

Wat is er nog over van de Nederlandse bellettrie van weleer? Slechts een heel enkele keer nog schrijft iemand een volzin die het verdient in steen te worden gebeiteld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door G.H.B. Hiltermann

Lectori benevolo salutem. Dat is Latijn voor heil aan de goedgunstige lezer. Goedgunstig schrijf ik met nadruk, want u weet ongetwijfeld nog beter dan ik dat velen mijn bloed wel kunnen drinken. Dat bleek de afgelopen maand maar weer eens toen ik voor het eerst sinds 1947 geen uitnodiging mocht ontvangen voor het Boekenbal. Ik geniet nu de twijfelachtige eer om op de zwarte lijst van de Stichting Collectieve Propaganda (nomen est omen) van het Nederlandse Boek te figureren, vergezeld door een armetierig allegaartje derderangs garnituur dilettantische scribenten, zondagskrabbelaars en andere non-valeurs. En dat terwijl ik een van de bestverkochte auteurs van de Lage Landen ben! In welke huiskamer staan mijn verzamelde werken niet, tussen de Heilige Schrift, Loe de Jong en de Kleine Winkler Prins? Bovendien heb ik onwaarschijnlijk veel gereisd voor de televisie en spraken ontzettend veel vooraanstaande mensen mij. Zo had ik Nelson Mandela al in 1961 voor de camera, een jaar voordat de beste man veroordeeld werd wegens hoogverraad. Ik ontmoette Willy Brandt (twee keer), Olof Palme, Henry Kissinger, dineerde met François Mitterrand. Welke leider heeft mij eigenlijk niet gesproken? Nou ben ik geen God de Vader die de dag des oordeels vaststelt hoor, weest u maar niet ongerust, maar ik ben ook niet van het polderadagium: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

Mijn misselijkmakende Kaltstellung is daarom een regelrechte schande, vrienden, temeer omdat de obscure club achter het Boekenbal bestaat uit volslagen onbekende juffies met namen die associaties oproepen met mavo-drie, korfbal, Lelystad, het naaien breiblaadje burda, de Libelle Zomerweek en echtgenoten op witte sokken in Birkenstock-sandalen en roze polo’s van de Wehkamp.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap