Spring naar de content

Terugkijken: een avond hommages aan ‘s lands grootste voetballer

“Elk woord dat je over Johan Cruijff zegt, is er een te weinig,” zei Rafael van der Vaart donderdag. En zo was het maar net. Op de dag van het overlijden van de legendarische nummer 14 werd er op de Nederlandse televisie uitgebreid gerouwd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

dwdd1_HP
Klik op de afbeelding om de uitzending te bekijken

De Wereld Draait Door
Kees Prins opende de televisieavond in de DWDD-studio met een emotionele bewerking van Wim Kerstens lied ‘Er is een Amsterdammer doodgegaan’. De trillende lippen van de aangeschoven Mart Smeets, Frits Barend en Youp van ‘t Hek zullen in menig huiskamer gekopieerd zijn – in ieder geval wel in die van de auteur van dit artikel. Matthijs van Nieuwkerk en zijn gasten maakten er een ingetogen uitzending van, met veel herinneringen en veel beeld. Een zoals er nog vele zouden volgen.

voetbalinside_HP

Voetbal Inside
In de normaal zo levendige ‘kroeg’ van Voetbal Inside haalden Aad de Mos, Wim Kieft, Michel van Egmond en Leo Driessen onder leiding van Wilfred Genee herinneringen op aan El Salvador. Net als eerder zijn er kraakjes te ontwaren in de stemmen van de mannen van middelbare leeftijd. Iedereen leek deze avond zachter te praten, iedereen had wel een eigen verhaal bij Cruijff.

nos14_HP

Studio Sport
Tom Egbers leidde namens de NOS een gesprek tussen Jack van Gelder, Michael van Praag, Frank Snoeks, Kees Jansma en, tijdens het laatste deel, David Endt. Volwassen mannen vertelden met tranen in hun ogen, anderhalf uur lang. Bondsvoorzitter Van Praag, een jeugdvriend, haalde verhalen aan uit de jeugd van de Amsterdammers, bekende en onbekende verhalen werden verteld, er waren privébeelden en het hele archief van de publieke omroep was ondersteboven gekeerd. Een document.

aukekoknieuwsuur_HP

Nieuwsuur
HP/De Tijd-columnist Auke Kok werd bij Nieuwsuur door Marielle Tweebeeke en Herman van de Zandt gevraagd zijn verhalen te delen over de man naar wie hij zoveel onderzoek deed. Veel daarvan schreef hij eerder op onder andere in dit prachtige verhaal over de jeugd van de voetballer en zijn boek ‘1974: Wij waren de beste’.

Eerder op de dag maakte Kok tevens een mooi in memoriam.

humberto_HP

RTL Late Night
Bij RTL Late Night deden Richard Witschge, Sjaak Swart, Jack van Gelder en Frits en Barbara Barend hun verhaal aan presentator Humberto Tan. Meer van hetzelfde, maar ook weer niet. Het item met Klaas Nunninga over de eigenwijze Cruijff zorgde voor een glimlach. De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg die zei dat hij de kans groot acht dat de Amsterdam ArenA voortaan de naam van Cruijff draagt, net zo goed.

pauw_HP

Pauw
Om de avond af sluiten schoven zij die zelf een programma maakten over Cruijff aan bij Jeroen Pauw. Matthijs van Nieuwkerk, Wilfred Genee en Tom Egbers – aangevuld met Kees Jansma – vielen uit hun rol als anchorman en mochten even fan zijn. Opnieuw trilden de lippen. Er volgden nieuwe en oude anekdotes. Nog meer oude beelden en toch had de avond nog veel langer mogen duren.

Nog altijd woorden te weinig.

Onderwerpen