Spring naar de content

De oorlog in badpak voor het ticket naar Rio

‘Voetbal is oorlog’, luidt de vaak gehoorde metafoor. Op zich wat overdreven als een tackle of synchrone kopbal het pijnlijkste is wat er kan gebeuren. Neem dan waterpolo. Onderwater is alles geoorloofd: knietjes, krabben, slaan en natuurlijk het badpak van de tegenstander hoog optrekken voor zo’n nare wedgie. Alles, zolang de scheidsrechters het maar niet zien. De waterpolodames steden deze week in Gouda voor deelname aan de Olympische Spelen. Alleen de vier beste ploegen kregen een ticket naar Rio. De kwartfinale van zaterdag moesten de Oranje waterpolosters dus winnen. Dat betekent: oorlog.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

Eigenlijk had het ticket voor Rio al binnen moeten zijn. Tijdens het EK Waterpolo in Belgrado begin dit jaar werd er keer op keer gewonnen en zelfs de sterke Russen werden verslagen. Het zelfvertrouwen was zichtbaar aanwezig bij de waterpolodames. De finale tegen de vijanden uit Italië werd alleen verloren, naast de gouden medaille gingen de Italianen met het enige ticket voor de Olympische Spelen naar huis.

IMG_7426
Oranjesupporters en mascotte tijdens het duel tegen Nieuw-Zeeland

Om de tweede en laatste kans voor deelname aan de Spelen wordt momenteel in Gouda gevochten. Thuisvoordeel, teruggekeerd zelfvertrouwen en natuurlijk supermotivatie; het ticket is eigenlijk al binnen. Het OKT begon dan ook uitstekend: op de eerste dag werd Frankrijk makkelijk met 14-5 verslagen. Maar ook Italië en Rusland maakten deel uit van Poule B, fysiek sterke landen en altijd lastige tegenstanders. De tweede wedstrijd tegen Rusland ging stroef: het bleef 8-8.

Jankerds & klotewijven
Vervolgens stond het duel tegen Italië op de agenda. Nederland-Italië is in waterpololand te vergelijken met Nederland-Duitsland op voetbalgebied: haat en nijd. In de media noemden de Oranje waterpolodames de Italiaanse signore al ‘jankerds’ en ‘klotewijven’. Dat beloofde een felle wedstrijd te worden. Inderdaad: spanning, sensatie en de ene na de andere uitsluiting (zogeheten P’s). Wat er onderwater gebeurde was gelukkig niet zichtbaar voor het publiek, bovenwater zagen we wel af en toe een waterpoloster wit wegtrekken of kopje onder gaan. Het duel eindigde in gelijkspel: 8-8. Daarna werd Duitsland (Nederland- Duitsland stelt in de waterpolowereld niet zoveel voor) ingemaakt met 16-3 en de Nieuw Zeelandse kiwi’s werden vrijdagavond met 9-6 verslagen.

IMG_7425
De ballenjongens van het waterpolo

Onvoorspelbaar
Onze Oranjedames eindigden als tweede in de groep, achter de ‘jankerds’ uit Italië. Zaterdagmiddag ging de oorlog om Het Ticket der Tickets door. Spanje was de tegenstander. De laatste resultaten waren in het voordeel van het de Nederlandse dames. Op het EK in Belgrado versloeg Nederland nog de Spaanse dames via strafworpen. Spanje eindigde uiteindelijk als vierde, terwijl ons land zilver won. Op het WK van 2015 werd Nederland tweede en Spanje slechts zevende. Het ticket leek binnen handbereik, maar oorlogen blijven onvoorspelbaar.

De droom van de waterpolodames viel zaterdagmiddag onverwacht in duigen. Spanje bleek in de kwartfinale met 10-7 te sterk, waarmee het team van coach Arno Havenga de Olympische Spelen misloopt.