Spring naar de content

Met dit Cruijffiaanse elftal verovert Ajax in 2019 Europa

Marc Overmars gelooft er heilig in: succes komt met golven en duurt vaak niet langer dan vier jaar. Kijk maar naar de periodes 1970-’74 en 1992-’96. In theorie, zo zal Overmars zelf ook hebben uitgerekend, had in 2014 een vervolg gegeven moeten worden aan die succesreeks.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark van den Heuvel

Maar we weten inmiddels allemaal hoe het met de revolutie van Cruijff en Jonk is afgelopen. Zij hielden de eer aan zichzelf of zijn ‘afgevoerd’ uit de organisatie, zoals dat met een mooi woord wordt genoemd bij Ajax. Ons achterlatend met de vraag wat nou eigenlijk de precieze rol van Edwin van der Sar, Marc Overmars, Dennis Bergkamp én al die andere discipelen van de deze week overleden Johan Cruijff is geweest.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Toch is er ook hoop voor de Amsterdammers. Met een beetje goede wil is een elftal samen te stellen, dat over een paar jaar – laten we zeggen in 2019 – weer hoge ogen kan gaan gooien, ook internationaal. Het elftal van Cruijff, laten we het zo maar noemen. Daar was die hele revolutie immers om te doen, aansluiting vinden bij de Europese top.

Pilaren
Doelman Jasper Cillessen, Joël Veltman én Davy Klaassen zouden de belangrijkste pilaren kunnen zijn waarop het ‘nieuwe Ajax’ is gefundeerd. Speciaal voor hen zou het salarisplafond nu eindelijk eens doorbroken moeten worden. En voor het gemak gaan we er ook maar even van uit dat jonge spelers als Bazoer, Tete en Riedewald zo verstandig zullen zijn niet nu al te bezwijken voor het grote geld. Die verleiding komt later wel.

Voor Cillessen (dan 30) – de enige speler in dit artikel die nooit deel uit maakte van de eigen opleiding – zou Veltman (27) in de verdediging kunnen uitgroeien tot de ‘Frank de Boer van zijn generatie’, een linie verder zet aanvoerder Klaassen (26) de lijnen uit. Niet alleen een verhoogd salaris, maar vooral de liefde voor Ajax zou de Hilversummer, die vroeger al samen met zijn vader kind aan huis was in het supportershome van de club, in Amsterdam moeten houden.

Toch is er, zelfs als de drie peilers niet op waarde worden geschat door de clubleiding of zich laten verleiden en voor veel geld naar een willekeurige Engelse grootmacht vertrekken, voldoende perspectief. Vraag dat maar aan roemruchte defensiespecialist Barry Hulshoff, een kind van de generatie-Cruijff. Als de voortekenen niet bedriegen staan de opvolgers te trappelen, de pas 16-jarige Matthijs de Ligt bijvoorbeeld is voorbestemd om Veltman straks op te volgen, officieel een tweedejaars B-junior, spelend in de A1 en trainend bij Jong Ajax. Hulshoff heeft de jonge verdediger onder zijn hoede genomen en jubelt: ‘we hebben er weer één’.

Wie Cillessen straks moet opvolgen is de vraag. Echte Cruijff-keepers zijn schaars, meevoetballende doelmannen bestaan niet meer. Wellicht dat André Onana uitkomst kan bieden, het feit dat hij door Ajax werd overgenomen van Barcelona, Cruijffs tweede liefde, moet hem het voordeel van de twijfel hebben gegeven.

De nieuwe Cruijff
Gelukkig is ‘de nieuwe Cruijff’ ook al opgestaan, al moet je erg oppassen met die term. We weten allemaal wat dat heeft gedaan met Sjoerd Ruiter, een enorm Ajax-talent uit de vorige eeuw. Een speler die zelfs uiterlijke gelijkenis vertoonde met Cruijff, maar toen journalist Maarten de Vos hem ‘de nieuwe Cruijff’ noemde ging het helemaal mis met de labiele ‘Sjoerdje’. Waar hij had kunnen uitgroeien tot een wereldster, wordt Sjoerd Ruiter nu slechts herinnerd als de beste Ajacied die nooit in het eerste elftal van Ajax heeft gespeeld.

De nieuwe Cruijff heet in 2016 Abdelhak Nouri, een jongen die nu al 250.000 euro per jaar verdient, zo onthulde de Volkskrant onlangs. En dat terwijl hij zijn debuut in het eerste elftal van Ajax nog moet maken. Op YouTube kijkt ‘Appie’ Nouri vooral naar filmpjes van Cruijff en tijdens de laatste kwalificatiewedstrijd van Oranje Onder 19 bracht hij Cruijff samen met Donny van de Beek een persoonlijk eerbetoon.

De manier waarop Nouri nog niet zo lang geleden een directe tegenstander omver liet tuimelen met een geslaagde schijntrap, dus zonder de bal te beroeren, doet verlangen naar meer. Veel meer. Want als Ajax ergens behoefte aan heeft, dan is het wel aan Nouri. Een soort van heel in de verte tweede Johan.

Het winnende Ajax-elftal in de zomer van 2019:

Doelman: Onana (23)
Verdediging: Tete (24), De Ligt (19), Riedewald (22), Dijks (26)
Middenveld: Van de Beek (22), Bazoer (22), Nouri (22)
Aanval: El Ghazi (23), Dolberg (21), Cerny (21)

Bank: Te Duits, Hoogenhout, Antonucci, Nunnely, Kluivert, Walian.

Onderwerpen