Spring naar de content

Overzicht: deze Nederlandse sporters starten zeker in #Rio2016

Nog eventjes, nog 130 dagen om precies te zijn, en dan start een van de sportieve hoogtepunten van dit jaar: de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Tot nu toe hebben ruim 40 sporters en teams zich al geplaatst en kunnen via de OKT’s de laatste tickets nog worden bemachtigd. Wie zien we allemaal verschijnen in Rio?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

In ieder geval niet de waterpolodames. Zaterdag stond de kwartfinale van het OKT in Gouda op de agenda, er moest van Spanje worden gewonnen. De kansen waren gunstig, de vrouwen zijn immers Olympisch kampioen van 2008, de nummer twee van het afgelopen EK en WK en bij eerdere wedstrijden tegen Spanje waren onze waterpolosters sterker. Maar niet zaterdag, door een nederlaag van 10-7 spat de Olympische droom uiteen.

Oudgedienden
Schermer Bas Verwijlen zien we voor de derde keer op de Spelen. De Brabander won op de grand prix van Boedapest vorige week zijn startbewijs. Best knap, want hij moest het voor het eerst doen zonder steun van de schermbond en sportkoepel NOC*NSF. De andere oudgedienden zijn de Nederlandse hockeymannen en -vrouwen. Beide teams doen dit jaar natuurlijk weer mee. De mannen werden in 2012 tweede, de vrouwen verdedigen voor de tweede keer hun Olympische titel.

Naast oudgedienden zijn er ook debutanten in Rio. De handbalsters staan namelijk voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis op de Olympische Spelen. Tijdens het OKT in Metz boekten ze ruime zeges en dat is voldoende voor hun historische debuut in Rio. Sinds de tweede plek op het WK in Denemarken eind vorig jaar, blinken de dames van zelfvertrouwen. Zeker het vermelden waard zijn de turnsters. Na veertig jaar maken zij hun rentree op de Spelen. Bij het WK in Glasgow in oktober vorig jaar plaatsten ze zich verrassend, de verwachting was de dames zich via een OKT zouden kwalificeren.

Atletiek
In de atletiek zien we natuurlijk Dafne Schippers verschijnen. Voor de Spelen van 2016 richt de voormalig meerkampster en Sportvrouw van het Jaar zich op de 100 en 200 meter sprint. Sifan Hassan heeft zich ook gekwalificeerd, de kersverse wereldkampioen start op de 800 en 1500 meter. Het Nederlands atletiekteam is relatief groot, deze atleten mogen zich ook opmaken voor Rio:  Liemarvin Bonevacia (400 meter), Pieter Braun (tienkamp), Nadine Broersen (zevenkamp), Andrea Deelstra (marathon), Maureen Koster (1500 en 5000 meter), Susan Kuijken (5000 meter en 10.000 meter), Churandy Martina (100 meter en 200 meter), Abdi Nageeye (marathon), Femke Pluim (polsstokhoogspringen), Eelco Sintnicolaas (tienkamp), Jip Vastenburg (10.000 meter), Anouk Vetter (zevenkamp) en Nadine Visser (zevenkamp en 100 meter horden).

Walgelijk & gevaarlijk
Tot slot heeft windsurfer Dorian van Rijsselberghe zich gekwalificeerd voor de Spelen. Hij verdedigt deze zomer zijn Olympische titel, maar is er nu al een beetje klaar mee. Hij baalt heel erg van het vieze water in Rio: “Het is walgelijk en gevaarlijk”, vertelt hij na zijn zege in de Copa Brasil de Vela. “Vaak had ik plastic aan mijn vin. Mijn trainingspartner overkwam dit dertien keer in één race. We moeten terugvaren tijdens de race om dit drijvend vuil van onze surfborden af te krijgen. Dit is wat gaat gebeuren als niemand bereid is drastische maatregelen te nemen om deze voortdurende vervuiling van lokale wateren te veranderen.” Zou de kwaliteit van het water in augustus zijn verbeterd? We zullen het zien. Verder hebben watersporters Marit Bouwmeester, Lilian de Geus, Mandy Mulder/Coen de Koning en Afrodite Zegers-Kyranakou/Anneloes van Veen een vaarbewijs voor Rio.

Als we alle gekwalificeerde sporters in dit artikel moeten opsommen, dan kunnen we nog wel even doorgaan. Daarom in het kort de overige starters in Rio:

Baanwielrennen
Laurine van Riessen/Elis Ligtlee
Tim Veldt

Handboogschieten
Mannen recurveteam

Roeien
Mannen twee zonder
Mannen vier zonder
Lichte mannen vier zonder
Mannen acht
Vrouwen dubbelvier

Paardensport
Team dressuur
Team eventing
Team springen

Schoonspringen
Uschi Freitag

Taekwondo
Reshmie Oogink

Tafeltennis
Li Jiao

Worstelen
Jessica Blaszka

Laatste tickets
Dit is al een aardige lijst, maar nog een aantal sporters kan zich kwalificeren voor de Spelen via de zogeheten OKT’s. De waterpolomannen kunnen in Triëst (van 3 tot en met 10 april) een van de laatst vier tickets verdienen door de kwartfinale te winnen. De laatste keer dat de mannen actief waren op de Spelen was overigens in Sydney 2000. Diezelfde week kunnen tafeltennissters Britt Eerland en Li Jie hun ticket winnen op het OKT in Istanboel, als het lukt mogen ze samen met Li Jiao naar Rio vliegen. Op 10 april is de marathon van Rotterdam, de kans voor Michel Butter om de limiet voor de Olympische marathon te halen.

Op het Olympisch testevent in Rio kunnen de Nederlandse turners zich als team plaatsen voor de Spelen, ook kan regerend Olympisch kampioen Epke Zonderland zich individueel plaatsen. Na 24 jaar is het eindelijk weer mogelijk dat Nederlandse boksers actief zijn op de Spelen. Nouchka Fontijn kan zich via het OKT in Istanbul van 20 april tot en met 1 mei kwalificeren en anders via het WK van 19 tot en met 27 mei in Astana. Zwemster Inge Dekker hoopt zich nog te plaatsen. In februari werd er baarmoederhalskanker bij haar geconstateerd, de operatie is goed verlopen en de zwemster gaat weer beginnen met trainen. Zwemsters Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk proberen zich via de Swim Cup in Eindhoven in april te kwalificeren. Tot slot de roeiers: op het OKT in Luzern van 22 tot en met 25 mei kan de vrouwen acht een ticket voor Rio bemachtigen.

De Olympische Zomerspelen worden gehouden van 5 augustus tot en met 21 augustus 2016 in Rio de Janeiro.