Spring naar de content

Zien: nog nooit ging er iemand zo hard op ski's

Vorig jaar stond ik, op 28-jarige leeftijd, voor het eerst van mijn leven op ski's. In het Oostenrijkse Köningsleiten begon ik onder leiding van skilerares Vanessa in het kinderweidje, om steeds een steilere helling op te zoeken, en dus automatisch steeds iets harder te gaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

De eerste dag stelde het allemaal nog niet zo veel voor, besefte ik ook zelf, maar naar mate de wintersportweek vorderde, kreeg ik er toch aardig de vaart in. Althans, zo voelde het. Tot ik een filmpje zag dat van mijn inspanning gemaakt werd. Tergend langzaam en gespannen ging ik door het beeld, als een Spaanse toerist op een fietspad midden Amsterdam. Een kilometer of vijftien per uur, veel sneller zal het niet zijn gegaan.

Hoe hard het ook ging, het verbleekt bij hetgeen Ivan Origone zaterdag liet zien in het Franse Vars. Origone is Italiaan en waaghals van beroep en verbrak het snelheidsrecord op ski's. Op een helling met een gemiddeld percentage van liefst 56 procent gleed Origone in 254,958 kilometer per uur naar beneden en nam daarmee het wereldrecord over zijn broer Simone.

Origone accelereerde op de lange latten sneller dan Max Verstappen doet in zijn Toro Rosso - binnen vijf en een halve seconde haalde hij de 200 kilometer per uur.

Onderwerpen