Spring naar de content

‘Houd dan ook je waffel eens Ard’, zal het vandaag klinken

“Waarom denkt u dat de FBI Nederland belt?”, vroeg D66-fractieleider Alexander Pechtold aan minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD). Diens antwoord: “Ik heb geen idee.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Of deze beantwoording tijdens het Kamerdebat van gisteravond over de Brusselse aanslagen nog niet pijnlijk genoeg was, moest de minister vandaag nog een pijnlijke fout toegeven: de inlichtingen over de Brusselse aanslagpleger Ibrahim el-Bakraoui blijken niet afkomstig van de FBI maar van het New York Police Department.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het is de zoveelste keer sinds zijn aantreden dat Van der Steur een fout moet toegeven. Vaak zijn die fouten niet van levensbelang (of de bron van informatie van een inlichtingendienst van de NYPD of FBI is) maar is de minister te loslippig. Hij mist af en toe de beheersing om op zijn tong te bijten als hem vragen worden gesteld, hij wekt de indruk de waarheid graag wat aan te dikken en deelt informatie die hij onvoldoende heeft geverifieerd.

In de affaire-Maat liet hij zich verleiden tot een kritische reactie terwijl hij zich niet in het dossier had verdiept en moest hij door het stof. Hij was aanvankelijk niet op de hoogte dat zijn departement een fotomoment met Volkert van der G. arrangeerde, en moest toegeven dat hij hier verkeer over had bericht. Bij de Teevendeal liet Van der Steur zich ontvallen dat de IT-afdeling van zijn ministerie tekortschoot omdat zij het bonnetje niet konden vinden, terwijl dit niet het geval bleek te zijn. En gisteren bekritiseerde Van der Steur nog de Turkse inlichtingendiensten terwijl hij zelf zijn feiten niet op orde bleek te hebben.

Met dit repeterende probleem roept hij de kritiek over zichzelf af. Volgens CDA-leider Sybrand Buma is de minister ‘buitengewoon aan het klungelen’, D66-voorman Alexander Pechtold concludeert dat we ‘keer op keer teleurgesteld worden’. Woorden van die strekking worden door de gehele oppositie gebruikt, al voegt Buma toe dat de Kamer er niet op uit is de minister ten val te brengen.

Maar ook onhandigheid kan je positie uiteindelijk in gevaar brengen. ‘Houd dan ook je waffel eens Ard!’, zal het vandaag ongetwijfeld in departements- en regeringskringen klinken.

Onderwerpen