Spring naar de content

In beeld: IS lijkt groter dan ooit, maar het bezette gebied krimpt

Terreurbeweging IS bedreigt Europa, zoveel is zeker na de aanslagen in Parijs en Brussel. De islamisten die een kalifaat uitriepen in delen van Syrië en Irak verliezen echter terrein. Hoe groot is de groepering nog?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

De precieze afmetingen van het stuk grond dat IS momenteel bezet is niet bekend, en ook schattingen verschillen enorm: van de grootte van de Amerikaanse staat Maine (91.646 km2) tot de staat Maryland (32.133 km2). Het Pentagon schat dat de grond die IS in bezit heeft in ieder geval is afgenomen door de bombardementen van de internationale coalitie waartoe ook Nederland behoort, aldus The Atlantic. In Irak zou IS 40 procent minder grondgebied bezitten in 2016 ten opzichte van 2014. In Syrië nam het grondbezit af met 10 procent. Deze week heroverde het Syrische regeringsleger de historische stad Palmyra op IS.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

The Atlantic concludeert dat de beweging niet zo machtig is als zij mensen wereldwijd laat geloven. Aanslagen zoals die in Brussel zijn propaganda; acties die de wereld moeten laten zien dat IS machtiger en groter wordt, terwijl in werkelijkheid het aantal strijders en de grootte van het grondgebied afneemt.