Spring naar de content

De ontdekking in de tombe van Toetanchamon: de voorbeschouwing

Vandaag wordt in het Dal der Koningen een unieke serie scans gemaakt in de tombe van de Egyptische farao Toetanchamon. De onderzoekers verwachten dat in het in 1922 ontdekte graf extra kamers gelegen zijn, maar durven het niet met zekerheid te zeggen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

De vondst van de eeuw of een gigantische blunder: het kan twee kanten op wanneer de eerste resultaten van de onderzoeken in graf KV-62 in het Dal der Koningen daar zijn. De Egyptische minister van Toerisme Hisham Zaazou is in ieder geval overtuigd dat de scans op twee zijmuren van de tombe van Koning Toet baanbrekend zullen zijn in onze kennis van de Egyptenaren en riep op een ingelaste persconferentie uitgelaten dat een eerdere reeks kleine onderzoeken de overheid voor ‘negentig procent verzekerden dat er achter de muren van het graf extra kamers bevatten’. “Het wordt de grootste klapper van de eenentwintigste eeuw,” vertrouwde hij de Spaanse krant ABC zelfs toe.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Opmerkelijk 
Maar vanwaar deze ophef en vernieuwde interesse in een graf dat in 1922 door Howard Carter is ontdekt en helemaal gearchiveerd? Daarvoor moeten we naar de Britse egyptoloog Nicholas Reeves kijken. De onderzoeker publiceerde vorig jaar een paper waarin hij het bestaan van geheime kamers in het graf aantoont. Het feit dat de muurschilderingen over zijn gedaan, dat er veel vrouwelijke elementen in zitten en de plotsklapse dood van de 19-jarige farao Toetanchamon doen Reeves geloven dat de tombe helemaal niet gebouwd was voor Toet.

Nefertiti en twijfel
Nee, de tombe is eigenlijk een voorportaal van de laatste rustplaats van een andere beroemde Egyptische koningin: Nefertiti. Toetanchamon’s dood is hier de oorzaak van. De farao stierf zo jong dat hij maar bij zijn stiefmoeder werd bijgezet, volgens Reeves. Het is een gewaagde conclusie, vooral omdat het graf in de 3300 jaar na de dood van Nefertiti nooit gevonden is. Het zou geweldige pr voor de Egyptische regering opleveren, mocht het positief uitpakken. Maar onderzoekers van de online wetenschapswebsite LiveScience zijn sceptisch nadat het de eerste scans inzag. En ook Nederlandse experts betwijfelen of de tombe van Nefertiti vandaag gevonden gaat worden.

En anders ontdekken de Egyptische onderzoekers het bestaan van twee geheime kamers in een tombe die geen geheimen meer zou hebben. Dat zou op zichzelf al een hele knappe archeologische prestatie zijn, maar dankzij de door de Egyptische overheid opgeworpen schaduw van Nefertiti kan het eigenlijk alleen maar tegenvallen. Maar, resultaat of niet, vandaag wordt in ieder geval de dag waarop Toetanchamon en zijn tombe ons nog een keer gaan verrassen.

Foto: Flickr | Kačka a Ondra

Onderwerpen