Spring naar de content

Spelen met de gezondheid van sporters, in naam van de sport

Belastend bewijs onttrekken van een levensveranderend onderzoek; de National Football League (NFL) mag het op zijn kerfstok bijschrijven. Liegen en bedriegen in naam van sport, het gebeurt vaker in de sportwereld. Maar wat doen we onze sporters aan?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Waar de American Footballbond jarenlang het gevaar van hoofdblessures in de sport bagatelliseerde, blijkt nu dat het de wereld jarenlang een foutief onderzoek voorhield. Het lijkt te gek voor woorden, maar het is waar. De kiem van dit schandaal, naar buiten gebracht door de New York Times, ligt in 1994. Verschillende NFL-sterren beëindigden hun carrière  door de nevenschade van de vele hoofdblessures en hersenschuddingen die de sport tarten. Het is voor het American Football alsof de Luis Suárez, Cristiano Ronaldo en Lionel Messi van die sport ineens stoppen.

Foutief onderzoek
De NFL moet iets doen. Een grootschalig onderzoek moet de schade van de ruige sport op het brein vaststellen. Er wordt een commissie geformeerd die het aantal hoofdblessures tussen 1996 en 2001 moet verzamelen en analyseren. Die commissie bestaat uit insiders uit het American Football. Dokters worden pas later toegelaten, maar volgens de New York Times klopte er meer niet aan het onderzoek. Meer dan honderd diagnoses zijn moedwillig uit het onderzoek gelaten ten faveure van de sport, die juist bekend staat om de harde tackles.

n 2013 sloot de NFL al een deal ter waarde van 765 miljoen dollar met oud-spelers rond hoofdblessures. Maar hadden de spelers dat akkoord ook gesloten als ze hadden geweten van deze moedwillige leugen? Er is door de NFL belastend materiaal onder het tapijt geschoven. Daar kan de mea culpa van de bond van 15 maart over het verband tussen hoofdletsel en de hersenziekte CTE niet tegenop.

Kop in het zand
Het liefst zou de NFL alles bij het oude houden. Lekker beuken met onveilige helmen, omdat het publiek dat graag ziet. De bond moet in het belang van de spelers tegen zichzelf in bescherming worden genomen.  Vorig jaar toonde de Boston University aan dat American Football-spelers een extreem hoge kans hebben op CTE, dat kan leiden tot onder meer geheugenverlies, depressies en dementie.

Maar de bond valt juist de New York Times aan. Het is bijna net zo erg als de UCI die niets doet aan de hoeveelheid motoren in wielerwedstrijden. De wielerbond vervalst natuurlijk geen data, maar steekt net als de NFL haar kop in het zand voor de risico’s van haar sporters. Het wordt tijd dat sportbonden vooruit gaan en eens luisteren naar de sporters. Die verdienen minstens een kans om op een gezonde manier te sporten.

Foto: Keith Allison | Flickr