Spring naar de content

Is Frank de Boer meer dan een briljante klusjesman?

Ronald de Boer die praat over Frank de Boer: dan spitsen wij de oren. De tweelingbroers zijn elkaars beste vrienden, ze weten alles van elkaar en — cruciaal in dit verband — doorgaans zijn ze open en eerlijk. Zo was de kritiek van analyticus Ronald eerder dit jaar op Ajaxtrainer Frank bijna ontroerend. Ronald vond het spel van Ajax saai en in aanvallend opzicht vaak machteloos. Ronald kon dat rustig in de openbaarheid zeggen omdat hij dat zijn broer onder vier ogen waarschijnlijk al lang had ingepeperd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Auke Kok

Ronald is de frankfluisteraar bij uitstek. Maar afgelopen vrijdag ontbrak er iets wezenlijks in zijn betoog. Het ging om de vraag waarom Ajax in april en mei vrijwel alles wint sinds Frank de Boer daar trainer is. Volgens Ronald komt dat door de geweldige teambuilding van Frank. In De Telegraaf wees Ronald erop dat Ajax steeds zijn beste spelers moet verkopen en dat zijn slimme broertje daardoor iedere zomer weer oplossingen moet bedenken die dan in het voorjaar tot volle bloei komen. Clubs als Real Madrid en Barcelona hebben het veel gemakkelijker, aldus Ronald, want die verkopen steeds hun slechtste spelers.

Europa
Wat Ronald hier echter niet bij vertelde, was dat zo veel andere clubs net als Ajax hun beste spelers zien vertrekken en dat die echt niet allemaal pas in april goed draaien. Wanneer Ajax erin zou slagen wat vroeger in het seizoen te pieken, zou het bijvoorbeeld op de Europese velden beter presteren dan het sinds het aantreden van Frank in december 2010 doet. Nu wordt Ajax in de wintermaanden vaak uitgeschakeld in Europa door clubs die bepaald niet hoger in de voedselketen staan — eerder lager. Dus Ronald kan dan wel hoog opgeven van Franks vakmanschap als oefenmeester, misschien zou hij daarnaast ook eens kunnen aangeven waarom zijn broer er niet in slaagt zijn team in het najaar al op de rails te hebben.

Dat is een kwestie van achter de schermen werken aan vervangers voor de spelers die naar verwachting zullen vertrekken. Proactief handelen dus. Ook kan het helpen als de hoofdcoach alles doet om bepaalde spelers te houden, dan wel aan te trekken. De vraag is of Frank de Boer handig is in dit spanningsveld tussen trainer en directie. Te meer daar hij het merkwaardig genoeg vaak eens is met de ‘filosofie’ van de club om geld op te potten in plaats van het uit te geven voor een kwalitatief optimale selectie. Is Frank de Boer nu eigenlijk wel meer dan een briljante klusjesman? Daar zou Ronald eens een helder antwoord op moeten geven.

Onderwerpen