Spring naar de content

Andy Murray moet op babycursus bij Roger Federer

Sinds zijn vaderschap speelt Andy Murray niet bepaald de sterren van de hemel. De Schot kan aardig wat leren van concurrent en medevader Roger Federer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Vertwijfeld loopt Andy Murray de baan van de Miami Open af. De 28-jarige nummer twee van de ATP-ranking is even daarvoor met 6-7, 6-4, 6-3 verslagen door de Bulgaar Grigor Dmitrov. Vooral in de laatste set oogt Murray vermoeid. Hij loopt niet zo soepel als normaal, maakt veel onnodige fouten en slaat na een verloren punt zijn racket kapot. Het is pas zijn derde verliespartij tegen de als zesentwintigste geplaatste Dmitrov en zijn tweede verliespartij vroeg in een toernooi op een rij. Begin maart gaat de Schotse tennishoop in de tweede ronde van het toernooi van Indian Wells al onderuit tegen de Argentijn Federico Delbonis (6-4, 4-6, 7-6). Het is duidelijk, sinds zijn finaleplaats op de Australian Open loopt het niet bij Andy Murray.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Reden vormdip
Waar zijn oudere broer en dubbelspeler Jamie in zijn specialiteit de eerste Britse nummer één op een ATP-ranking is sinds de invoering van de huidige wereldranglijst – vanaf 1973 berekenen computers de ranking  – ploetert Andy voort. Volgens Annabel Croft, toevallig de laatste Brit die een wereldtennisranking aanvoerde, is er een duidelijke verklaring van de vormdip van Murray: de geboorte van zijn dochter Sophia op 7 februari.

Kort na de verloren Australian Open-finale tegen Novak Djokovic bevalt Murrays vrouw Kim van hun dochtertje en trekt de tennisser zich tot begin maart terug uit het wereldje. “Zijn leven is rigoureus veranderd en op dit moment zie je hem worstelen met zijn nieuwe situatie,” vertelt Croft tegen de BBC, waarna ze er nog een schepje bovenop doet. “Hij ziet er oververmoeid en emotioneel uitgeput uit”

Poepluiers en kritiek
Zo, die mening van de Marcella Mesker van Engeland zit en daar ben je als Andy Murray zijnde lekker mee. Je staat tot je schouders in de poepluiers, hebt nachtenlang een huilende drommel in je armen en dan moet je ook nog eens presteren op het allerhoogste niveau. En om het af te maken, wordt je ook nog eens bekritiseerd omdat je eens – na veel successen – een paar wedstrijden verliest. Croft, moeder van drie kinderen, haast zich wel te zeggen dat ze uit ervaring weet dat je niet aan een baby kunt ontsnappen. “Vooral als ze ’s nachts huilen, wordt je slaap verstoord.”

Na zijn verlies tegen Dmitrov geeft Murray een emotioneel interview aan een journalist van The Belfast Telegraph. “Zelfs als ik alleen overdag niet thuis ben, voel ik me schuldig. Ik ben het Sophia en Kim verschuldigd om er te zijn,” vertelt de Schot, die de Australian Open wilde opgeven bij een vroege geboorte, met een trillende stem. En dan te bedenken dat baby Sophia er gewoon bij is in Miami.

Nanny
De opvoeding doen de Murray’s helemaal zelf en zou een oorzaak van Andy’s vermoeidheid kunnen zijn. De Schot zou eens moeten gaan praten met superpapa Roger Federer. De op dit moment geblesseerde Zwitserse topper lukt het om met vier koters op de bank of in de wieg het beste uit zichzelf te halen. Zijn twee jeugdige en toekomstige dubbelploegen bestaan uit de eeneiige tweelingen Myla Rose en Charlene Riva uit 2009 en Leo en Lennart uit 2014. En nog treffender: de Zwitser weet als vader nog vier Grand Slam-titels te winnen.

Vaderschapsboekjes
Ziet u het voor u, twee tennishelden die door vaderschapsboeken bladeren? De ervaren vader Federer die zijn jonge kompaan onder het genot van een kop thee uitlegt hoe nu het makkelijkste een luier moet verschonen zonder in de problemen te komen. Neem een nanny, zal waarschijnlijk de gouden tip zijn. De Zwitser en zijn vrouw Mirka hebben er drie in hun entourage. De Federers hebben het goed voor elkaar. Buiten het feit dat hij kort na de Australian Open zijn knie zwaar blesseerde toen hij met zijn dochters stoeide.

De nanny’s nemen veel ouderlijke taken uit handen van Federer en dat heeft de 34-jarige Zwitser goed gedaan tijdens de laatste jaren van zijn imposante carrière. Hij zou zijn zes jaar jongere Schotse collega en neo-vader Murray een wijze les kunnen geven.

Misschien is zo’n Zwitserse babycursus wel de oplossing van Murray’s vormdip.