Spring naar de content

Pats, boem: grootse Peter Sagan wint honderdste Ronde van Vlaanderen

Het grootste sportevenement van het jaar, in een land in rouw. Nog geen twee weken na de aanslagen in Brussel, een week na het overlijden van twee jonge renners: Antoine Demoitié en Daan Myngheer. De honderste Ronde van Vlaanderen moest troost bieden. Dat bood-ie, maar eerst moest de Belgische gifbeker verder leeg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Pats. Zomaar opeens, in een nietszeggende bocht valt er een gat in het peloton. Het blijft een raar beeld: eerst rijden ze nog, dan opeens gaan er een paar renners tegen de vlakte. Een gevallen bidon zet een domino-effect in gang. Er wordt rondgekeken, wie zijn de slachtoffers? Tiesj Benoot ligt ertussen. Pas 22 jaar, maar toch een van de belangrijkste Belgische ijzers in het vuur. Vijfde was hij vorig jaar, maar nu stapt de renner van Lotto-Soudal na enkele uren koers in de ambulance.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Boem. Enkele tientallen kilometers verder is het weer raak. Nu niet eens een bocht. De weg is recht, er lijkt niets aan de hand als plots nagenoeg de hele ploeg van BMC tegen de vlakte gaat. Zij die Greg van Avermaet moesten beschermen, zorgen er nu voor dat hun kopman op het asfalt smakt. Gedesillusioneerd smijt de winnaar van de Omloop het Nieuwsblad en de Tirreno-Adriatico zijn helm weg, om daarna zijn tranen te laten voelen. Een renner herkent een sleutelbeenbreuk direct.

Pats. Stijn Vandenbergh laat zich nog wel zien, met de sterke Dylan van Baarle in zijn wiel rijdt hij naar de kopgroep met daarin ook landgenoot Dimitri Claeys. Laurens De Vreese ziet er aan het begin van de finale goed uit. Sep Vanmarcke is sterk, een van de beste mannen in koers zelfs – de enige die kan volgen als Peter Sagan en Michael Kwiatkowski wegrijden uit de groep favorieten en later nog eens wanneer de wereldkampioen versnelt. Genoeg is het echter niet. De Belgische, Vlaamse droom op een overwinning in de honderdste ronde spat uiteen.

Boem. Weg is de wereldkampioen. Op de Patersberg wordt een nieuwe krachtsinspanning van Sagan te veel voor Vanmarcke. De Belg staat geparkeerd en de Slowaak rijdt 16,5 kilometer voor het einde alleen aan kop. Hij legt zijn armen midden op het stuur en kijkt niet meer om. Fabian Cancellara, met de hulp van Vanmarcke, kan hem niet meer achterhalen. Niki Terpstra komt te kort, Alexander Kristoff evenzo. Sagan laat een ongekend nummer zien in Vlaanderens mooiste. Achter de finishlijn trekt hij zijn wiel de lucht in. De wheelie van de grootste renner van het moment.

Uitslag honderdste Ronde van Vlaanderen
1. Peter Sagan (Slo)
2. Fabian Cancellara (Zwi)
3. Sep Vanmarcke (Bel)
4. Alexander Kristoff (Noo)
5. Luke Rowe (GB)
6. Dylan van Baarle
7. Imanol Erviti (Spa)
8. Zdenek Stybar (Tsj)
9. Dimitri Claeys (Bel)
10. Niki Terpstra