Spring naar de content

De Panama Papers degraderen Jos van Rey tot kleine krabbelaar

Vandaag begint de strafzaak tegen voormalig VVD-Kamerlid en wethouder van Roermond Jos van Rey. Dat hij veroordeeld gaat worden lijkt een zekerheid. De ontvanger van geheime informatie die de Limburger doorspeelde (burgemeesterskandidaat Ricardo Offermans) is hier al voor veroordeeld en vandaag stelt hij tegenover de Volkskrant bij verschillende andere aantijgingen ‘dat iedereen dat doet’. Ontkennen doet El Rey dus niet, hij houdt er alleen andere standaarden op na dan de Nederlandse wetgeving.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

De 70-jarige politicus is verbolgen over wat hem wordt aangedaan. Volgens de man die twijfelt of Fred Teeven wel een VVD’er is en vermoedt dat hij in het complot tegen zijn persoon zit is zijn vertrouwen in Nederland ver te zoeken. “Ik heb geen vertrouwen meer in de rechtsstaat.”

De belangrijkste aantijging tegen de zonnekoning van Roermond is het aannemen van steekpenningen, corruptie en witwassen van 175.000 euro. Hij zou zijn jeugdvriend en projectontwikkelaar Piet van P. onder meer hebben geholpen om bouwprojecten gegund te krijgen. Het is een voor Nederland behoorlijk grote zaak, er wordt sedert 2010 onderzoek gedaan naar Van Rey en voor het proces is maar liefst 14 dagen uitgetrokken.

Dat er in Nederland corruptie is valt niet te ontkennen en het is van belang dat keihard aan te pakken. Macht corrumpeert is een wijsheid van alle tijden. Zonder de zaak te willen bagatelliseren, laat deze vooral zien dat het in Nederland relatief goed gesteld is. Waar Jos van Rey zijn jeugdvriend Piet van P. (waarschijnlijk) een handje hielp, doet Vladimir Poetin dat op veel grotere schaal. Uit de dit weekend gepubliceerde Panama Papers bleek dat diens jeugdvrienden Sergej Roldoegin en Arkadiy Rotenberg voor miljarden aan brievenbusondernemingen beheren in Panama en de Britse Maagdeneilanden. Maar ook de premier van IJsland en de president van Oekraïne zitten volgens de documenten in de witwasparadijzen.

Het degradeert Jos en Piet tot kleine krabbelaars. Een geruststellende gedachte.